CREIXENT EN ENTORNS SOSTENIBLES
DIES: 14 OCTUBRE - 11 NOVEMBRE 2015
ORGANITZA: Jardí Botànic de la Universitat de València
COMISSARIAT: Núbia Forero, postgraduada en drets de la infància, protecció, garanties i exercici. Universitat de València.
ACCÉS: Totes les activitats són d’entrada lliure fins completar aforament. A la jornada d’art i natura, així com per a visitar la mostra, cal abonar l’entrada al Jardí (els xiquets menors de 7 anys entre gratuïtament).
Tornen les conferències del Botànic amb un projecte molt especial, el cicle “Infància i Medi Ambient, creixent en entorns sostenibles". Una trobada amb experts per parlar dels nous reptes i aliances al voltant de la infantesa i del seu vincle amb els espais que els envolten, tant urbans, com rurals o naturals
I és que, en paraules de la comissària i coordinadora de la proposta, Nuúbia Forero, resulta fonamental, en termes de protecció del medi ambient, analitzar la prevenció, intervenció i bones pràctiques enfocades a la població infantil, per a aconseguir programes, plans i polítiques que fomenten de forma clara i transparent un entorn saludable on els nostres xiquets puguen viure, estudiar i jugar.
Tot açò requereix d'un enfocament multidisciplinari, participatiu i coordinat, amb la finalitat d'abordar les amenaces i fortaleses ambientals, tenint en compte la diversitat cultural i l'aprofitament d'experiències efectives ja existents. Sempre amb la cooperació dels sectors socials que treballen per la salut i l'accés a l'educació, habitatge, energia o aigua, i desenvolupen les polítiques, plans i programes en aquest sentit.
D’aquesta manera el cicle “Infància i medi ambient”, organitzat pel Jardí Botànic, constarà de la participació de diferents professionals que treballen en la matèria des de perspectives tan diferentscom ara l’educació, els drets de la infància, la participació i el joc, la cura de la natura i la sostenibilitat ambiental. Un projecte amb dos col·loquis, una conferència central, unes jornades d’art i natura, i una projecció documental i debat amb la participació especial d’un centre escolar. Activitats gratuïtes i obertes al públic general.
PROGRAMA DEL CICLE
14 OCTUBRE. COL·LOQUI: AMBIENTS SALUDABLES PER A LA INFÀNCIAEs desenvoluparan els drets de la infància i el seu compliment, pel que fa a la cura mediambiental tant rural com urbana, i a l’impacte saludable d’ambients per a la infància.
Horari i llocAuditori Joan Plaça, 19h
Xerrades- Tronc educacional, respecte al medi ambient: Quítxues i Guaranís. Esther Roig, ONGD Menuts del Món.
- Vivint l’ecologia amb les xiquetes, xiquets i joves. José Vicente Casañs, Greenpeace.
- Campaments d’estiu, experiències pedagògiques. Marcos Pla, Acció Ecologista Agro.
21 OCTUBRE. COL·LOQUI: BONES PRÀCTIQUES AMB INFÀNCIA I MEDI AMBIENT Reflexionarà sobre la relació entre el desenvolupament integral i de valors que defineix la cultura institucional i una visió dels drets de la infància, especialment en allò relacionat a les qüestions ambientals i la Responsabilitats Social Corporativa.
Horari i llocAuditori Joan Plaça, 19h
Xerrades
- Un univers per aprendre jugant i respectant el medi ambient. Jordi Gabarro, Abacus Cooperativa. Barcelona.
- Pla Local d’Infància i Adolescència: un instrument per a la participació efectiva dels xiquets i xiquetes en el plantejament de la seua ciutat. Salvador Almenar, Cap Servei de Benestar Social, Educació, Infància i Persones Majors. Ajuntament de Mislata-València.
- El poder de la infància: educació mediambiental i educació en valors. Nerea Soro i Rodrigo Hernández, representants d’IKEA i Save the Children.
8 NOVEMBRE. JORNADA: ART I CONSCIÈNCIA MEDIAMBIENTALActivitats lúdiques i artístiques encaminades a sensibilitzar respecte al medi ambient a través del joc i la creativitat. Jornada dirigida al públic infantil i familiar, i entitats que treballen per les persones amb capacitats especials.
Activitats- El circ de les titelles
- Malabars
- Joc de la oca ecològica
- Taller hojanimales
- Performance i batucada
Horari i llocUmbracle i Jardí Exterior, 10-13h
11 NOVEMBRE. JORNADA DE SENSIBILITZACIÓ PEDAGÒGICA: EL NOSTRE MEDI AMBIENT, CUIDEM I OPINEMEs treballarà en el camp de la sensibilització pedagògica. A través d’un vídeo – fòrum es reflexionarà sobre la importància del reciclatge i el tractament de residus. Com a resultat de la jornada es dissenyarà una memòria pedagògica i gràfica, que contindrà les opinions i conclusions generades entre l’alumnat dels centres educatius participants.
CoordinaLuis Muñoz. Tècnic mediambiental. “Los Hornillos”, Planta de tractament i valorització de residus urbans. Quart de Poblet. València.
Horari i llocAula seminaris, 11h
11 NOVEMBRE. CONFERÈNCIA CENTRAL: EL JOC EN GIRAR EL CANTÓEs reflexionarà sobre el dret al joc, com ingredient necessari per a la infància i l’ús del temps lliure. “Programar ciutats per a la infància, no és solament contenir un equipament municipal mobiliari homologat”.
Marta Román, autora d’estudis com Jugar en la calle, hacer ciudad; Niños, ciudadanos peligrosos; Camino escolar más allá de la movilidad; Ser madre de un urbanita; i Cambiar las señales: seguridad urbana y educación ambiental, entre altres.
Horari i llocAuditori Joan Plaça, 19h
14 OCTUBRE - 11 NOVEMBRE. EXPOSICIÓ: CHARAGUA, UN FRAGMENT DE BOLÍVIAMostra de la fotògrafa boliviana Paola Lambertín, que narra la convivència de la comunitat indígena guaraní amb el seu entorn i l’harmonia sàvia on creix la seua infància envoltada per la natura i les seues famílies.
Horari i llocEdifici Antic del Jardí. Obert tots els dies de 10 a 19h