viernes, 4 de marzo de 2011

Treball voluntari Ciències Naturals i Biologia i Geologia (1r a 4t d'ESO)

CONCURS LITERARI I DE DIBUIX SOBRE LES VACUNES I LA MEDICINA PREVENTIVA

PREÀMBUL
El Consell Valencià de Cultura ha manifestat ben sovint el seu interés pels temes relacionats amb la investigació científica i la sanitat. Recentment ha aprovat un informe “Sobre la Llei d’investigació biomèdica” (2010) i un altre “Sobre els animals d’experimentació” (2008), i ha publicat una sèrie de volums dedicats a
aspectes mèdics i científics, entre els quals destaquen Ètica i medicina (2005); els llibres dedicats a la Sanitat Pública en la Segona República (2008); el Facsímil de Tribuna Médica dedicat a Charles Darwin (2009); i el més recent de tots, La escuela botánica valenciana del Renacimiento (2010), un llibre consagrat a l’humanisme
mèdic renaixentista, que va ser l’última obra de l’antic membre del Consell Valencià de Cultura i professor d’Història de la Medicina José María López Piñero.
També sentim una particular simpatia per la figura de Francisco Javier Balmis Berenguer (1753-1819),cirurgià alacantí el nom del qual ha quedat vinculat a la Real Expedición Filantrópica de la Vacuna o expedició Balmis, que va realitzar per les colònies espanyoles d’Amèrica i Filipines per a difondre la vacuna de la pigota,
una fita en la història de la medicina preventiva que va salvar milers de vides.
Per a l’any 2040, algunes estimacions consideren que la població mundial de sers humans haurà augmentat significativament i s’acostarà als 10.000 milions. El creixement continu de la població representa un greu desafiament per al medi ambient, ja que exigirà una major explotació de recursos naturalment limitats. Creixeran el nombre de persones desnodrides, les bosses de pobresa i l’amuntegament urbà, visible ja actualment en les anomenades megalòpolis, grans ciutats que compten amb aglomeracions de més de 10 milions d’habitants. Augmentaran les possibilitats de contagi i el risc d’aparició de noves malalties. En un context així guanyen importància conceptes com higiene, salut pública, protecció sanitària, promoció
de la salut i medicina preventiva. Pensem en el control de la contaminació del sòl, l’aigua, l’aire, els aliments i els recursos; en les campanyes antitabac per a prevenir el càncer de pulmó i altres malalties associades al tabac; en les vacunes, que a pesar de la recent controvèrsia, continuen sent fonamentals en la primera
infància i en la vellesa, en la quimioprofilaxi, la qual consistix a administrar fàrmacs per a prevenir malalties, i en els programes de detecció precoç que disminuïxen la taxa de mortalitat i faciliten els tractaments eficaços i curatius.
Som conscients que un dels instruments de la promoció de la salut i de l’acció preventiva és l’educació per a la salut, que no està reservada als professionals sanitaris, sinó a la població en general. L’educació per a la salut ha d’incloure la informació relativa a les condicions socials, econòmiques i ambientals que influïxen
en la salut, i també la informació referent als factors i comportaments de risc i a la utilització adequada del sistema d’assistència sanitària.
Han transcorregut més de dos-cents anys des d’aquella Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna (1803-1806) protagonitzada per Balmis, que va donar la volta al món i va estendre la vacuna de la pigota per les Antilles, Mèxic, Texas, Califòrnia, Amèrica Central i del Sud, Filipines, Macau, Cantón i l’illa de Santa Elena.
Gràcies a la vacuna, la terrible pigota va ser eradicada, i esperem que la vacuna de la poliomielitis dóne el mateix resultat.
Per tot això, el Consell Valencià de Cultura convoca dos concursos, un de creació literària i un altre de dibuix, sobre les vacunes i la prevenció sanitària en el món.
La iniciativa pretén sensibilitzar els jóvens, fomentar la seua capacitat creativa i convertir-los no solament en receptors, sinó també en portaveus d’un objectiu comú, que només s’aconseguirà amb la col•laboració de tots: mantenir la salut de la població i controlar o eradicar les malalties, en la mesura que siga possible.
Com ha fet en ocasions anteriors, el Consell Valencià de Cultura promourà l’exposició pública, en el Centre Museístic del Barri del Carme, de les obres presentades.

BASES GENERALS
1) Podran prendre part en el concurs tots els alumnes dels centres públics, concertats i privats de la Comunitat Valenciana, que estiguen cursant estudis d’ESO o de batxillerat.
2) Els centres docents reuniran tots els treballs presentats pels seus alumnes i els enviaran, abans del 20 d’abril de 2011, a esta direcció:
CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA
Per al Concurs sobre vacunes i medicina preventiva.
Palau de Forcalló,
Carrer Museu núm. 3.
46003-VALÈNCIA
No s’admetran els treballs enviats per correu electrònic.
3) Un jurat, nomenat pel Consell Valencià de Cultura, premiarà un treball per cada curs d’ESO i de batxillerat, tant en la modalitat literària com en la de dibuix.
4) Tots els treballs presentats podran ser exposats, amb menció expressa del nom dels seus autors i dels centres a què pertanyen. Els treballs premiats passaran a ser propietat del Consell Valencià de Cultura, que podrà publicar-los.
5) A l’autor de cada treball seleccionat se li concedirà un Premi, consistent en material escolar, per valor de CINC-CENTS (500) euros, una medalla commemorativa i un diploma del Consell Valencià de Cultura.
6) Als centres docents que hagen aconseguit el nombre més gran de seleccionats en cada nivell (ESO i batxillerat) i modalitat se’ls obsequiarà amb material docent per valor de MIL (1.000) euros, una medalla commemorativa i un diploma del Consell Valencià de Cultura.
7) Els centres docents podran iniciar el procés de realització i enviament dels treballs des del moment de la publicació de la convocatòria. Com s’indica en la base 2, la data límit de recepció dels treballs en la seu del Consell Valencià de Cultura és el 20 d’abril.
8) La decisió del jurat es farà pública en el transcurs d’un acte a la seu del Consell Valencià de Cultura, en el qual es procedirà al lliurament dels premis. L’acte se celebrarà cap al 20 de maig. El Consell Valencià de Cultura es reserva la possibilitat de modificar-ne la data.
9) Els treballs no premiats podran ser retirats en un termini de tres mesos, transcorreguts els quals s’entendrà que el concursant renuncia als seus drets.
10) La participació en este concurs implica el coneixement i l’acceptació íntegra de les bases.

BASES DEL CONCURS LITERARI
1) Els textos presentats hauran de ser inèdits. Hauran d’estar escrits en qualsevol dels dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, i tractaran el tema de les vacunes i la medicina preventiva des de l’òptica de l’autor.
2) Cada alumne presentarà un sol text, en el gènere literari que preferisca: narrativa, poesia, assaig, etc.,amb la condició que no excedisca de set (7) fulls.
3) En cada text han de constar, en lloc ben visible, el nom de l’autor o autora, el curs i el nivell a què pertany,i el centre docent.

BASES DEL CONCURS DE DIBUIX
1) Les obres presentades hauran de ser originals, i tractaran el tema de les vacunes i la medicina preventiva des de l’òptica de l’autor.
2) Cada alumne presentarà una sola obra, en format A-4 i suport Guarro-Geler o semblant. Les obres podran presentar-se en color o en blanc i negre, i en qualsevol tècnica. És aconsellable, no obstant això, evitar tècniques poc estables, com el pastel i les ceres. Si s’empra el collage, s’evitarà la utilització de materials que
puguen desprendre’s del suport, i l’ús d’imatges que no siguen originals.
3) Cada obra portarà un lema. En la part posterior es faran constar en lletres majúscules el nom de l’autor o autora, el curs i el nivell a què pertany, i el centre docent.
4) Tenint en compte la possibilitat que les obres d’interés siguen publicades, convé no utilitzar tintes plata, or i altres que no estiguen dins de la gamma normalitzada.
5) El Consell Valencià de Cultura considerarà la possibilitat de triar una de les obres premiades, independentment del nivell a què corresponga, i publicar-la en cartells o en fullets. En este cas, en el dit cartell o fullet constaran les dades de l’alumne i del centre escolar a què pertany.

Esta activitat voluntària inclou objectius de l'àrea de Ciències de Secundària, motiu per la qual cosa la seua realització i presentació es computarà com un treball voluntari en la nota de la tercera avaluació de l'assignatura que s'estiga cursant (Ciències Naturals en 1r i 2n, i Biologia i Geologia en 3r i 4t).

Els treballs hauran de presentar-se al professor de l'àrea, Miguel, abans del 13 d'abril. Per a qualsevol dubte consulteu amb ell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario