martes, 1 de noviembre de 2016

Eventos: 3 de novembre, Presntació de llibres al Jardí Botànic. EL MUSEO FALLERO PROGRAMA DIVERSOS CICLOS DE ACTIVIDADES SOBRE LA RELACIÓN ENTRE LAS FALLAS Y DIVERSAS ÉPOCAS DE LA HISTORIA.


PRESENTACIÓ DE DOS LLIBRES DE LA COL·LECCIÓ «LA MIRADA ATENTA»

DIA3 DE NOVEMBRE
HORARI: 19h
LLOCsala de Seminaris
Activitat gratuïta i aforament limitat
El Botànic acull la presentació de dues obres de l’editorial Libros del Jata que formen part de la col·lecció «La mirada atenta». Elogio de la Planta de Francis Hallé i Cinco Continentes de Nikolái I. Vavilov són dos llibres amb un alt contingut botànic que us presentarem el proper 3 de novembre.
Libros del Jata és una editorial independent que va néixer el 2014 a Bilbao, amb l'ànim de publicar llibres sobre història natural. Ens proposen lectures accessibles que ens mostren formes de veure el món. I és que l'emoció de veure per primera vegada és genuïnament científica tal i com afirmen en la seua pàgina web. L'editorial s’erigeix en la vessant de la muntanya càntabra a qui deu el nom i envoltada de brucs i barrancs. Així, el biòleg i editor de Libros del Jata, Gustavo Renobales ens parlarà de les obres i dels seus autors.
Per una banda, Vavílov, Nikolái Ivánovich (1887-1943) va ser un agrònom, botànic i genetista rus director des de 1921 de l'Institut de Botànica Aplicada i Nous Cultius de Petrograd (avui en dia, Institut Vavílov d'Indústria vegetal, Sant Petersburg).Va crear el major banc de llavors de plantes cultivades del món i gràcies al nombrosos viatges va poder mantenir contacte estret amb els principals genetistes i milloradors vegetals del seu temps. Als anys 30, una onada de rebuig a la genètica va portar a molts biòlegs russos a la presó o a la mort. Va ser arrestat el 1940 i tancat en una presó de Saratov on va morir de fam.
Cinco Continentes és el seu últim text en què relata els seus viatges pel món. Aquesta nova edició, traduïda a partir del l'original, esmena alguns errors presents en versions anteriors, i s'acompanya d'abundant iconografia. És un document excepcional sobre l'estat de l'agricultura mundial en les dues primeres dècades del segle XX i que a més inclou el interessant relat de la seua visita a la Península Ibèrica en 1927.
El segon autor és Francis Hallé (1938 -), un botànic francès especialista en morfologia vegetal. Durant anys, va ser professor a la Universitat de Montpeller i investigador dels boscos tropicals. El coneixement profund dels vegetals i la seua capacitat per explicar la seua complexitat a través dels seus dibuixos, fan de cada un dels seus llibres de divulgació un veritable homenatge a les plantes.
L’obra Elogio de la planta. Por una nueva biologia és un text original i provocador però també rigorós en què compara plantes i animals indagant en les raons per les que els humans estem tan malament dotats per percebre els organismes vegetals i per entendre el seu comportament. En definitiva, per què les plantes ens resulten tan radicalment estranyes i tot recolzat amb magnífics dibuixos i esquemes originals. Un descobriment!

EL MUSEO FALLERO PROGRAMA DIVERSOS CICLOS DE ACTIVIDADES SOBRE LA RELACIÓN ENTRE LAS FALLAS Y DIVERSAS ÉPOCAS DE LA HISTORIA.

La primera este jueves día 3.

No hay comentarios:

Publicar un comentario