miércoles, 7 de abril de 2010

7 d'abril, Dia Mundial de la Salut


El tema d'enguany: de què es tracta?
Urbanització: un repte per a la salut pública

EL Dia Mundial de la Salut recorda enguany que, per primera vegada en la història, el 50% de la població mundial viu en àrees urbanes. Per això, l'Organització Mundial de la Salut dedica el seu lema a este tema ('1.000 ciutats, 1.000 vides'), i recorda que la urbanització no té perquè estar renyida amb la vida sana.
A més pràcticament tot el creixement demogràfic durant els pròxims 30 anys tindrà lloc en les zones urbanes, la qual cosa indica que la urbanització és un fenomen que no té aparences de desaparéixer.
El fenomen afecta qüestions com l'aigua, el medi ambient, la violència i els traumatismes, les malalties no transmissibles i els seus factors de risc com l'ús de tabac, una alimentació poc saludable, la inactivitat física, l'ús nociu de l'alcohol i els riscos associats als brots de malalties.
La urbanització suposa un repte per diversos motius: Els pobres de les zones urbanes patixen de forma desproporcionada una àmplia gamma de malalties i problemes de salut, entre ells un major risc de violència, malalties cròniques i algunes malalties transmissibles com la tuberculosi i el VIH/SIDA.
Els principals determinants socials de la salut en el context urbà van més enllà del purament sanitari i inclouen les infraestructures, l'accés als servicis socials i de salut, la governança local, i la distribució dels ingressos i les oportunitats en matèria d'educació.
Hi ha solucions per a fer front a les causes fonamentals dels problemes sanitaris urbans: La planificació urbana pot promoure hàbits saludables i la seguretat per mitjà d'inversions en transport actiu, el disseny de zones destinades a l'activitat física i l'aprovació de reglaments contra el tabac i a favor de la innocuïtat dels aliments.

La millora de les condicions de vida urbana en les esferes de la vivenda, l'aigua i el sanejament tindran un efecte molt important en la mitigació dels riscos sanitaris. Una ciutat integradora que siga accessible i done qualitat de vida a totes les edats beneficiarà tots els seus habitants.
Eixes mesures no necessàriament requerixen més fons, sinó el compromís de reorientar els recursos per a invertir-los en intervencions prioritàries, amb la qual cosa millorarà l'eficiència.

No hay comentarios:

Publicar un comentario