sábado, 4 de junio de 2011

Eventos amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient

Hui dissabte a l'Estació del Nord de València i de 10 a 14 h teniu activitats per a xiquets d'entre 7 i 13 anys organitzades per ADIF i ASDE-Scouts d'Espanya.

Demà dia 5 Xiquets i joves resoldran un crim a través de plantes i insectes en el Botànic.
Resoldre un crim fictici amb algunes pistes vegetals, per a aprendre sobre les plantes i la diversitat. És l’objectiu de ‘Misteri en el Botànic’, una iniciativa lúdica i divulgativa adreçada a xiquets i joves d’ensenyament primari i secundari que començarà aquest diumenge 5 de juny en el Jardí Botànic i que es troba dins dels actes amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

La proposta desenvolupada pel Gabinet de Didàctica del Botànic consisteix en jugar a detectius, per resoldre l’assassinat imaginari d’una persona en els voltants del Jardí Botànic. En cada pista es tratarà una temàtica diferent sobre les plantes i la diversitat vegetal.

Després de les anàlisis forenses del contingut de l’estòmac de la víctima i de l’exterior del cos totes les pistes indiquen que l’escenari del crim és el jardí i el responsable pot ser una persona que estiguera dins en el moment dels fets.

A partir d’aquest moment, xiquets i joves tenen com a pistes un compost químic de nitrogen en l’estòmac, un fruit trobat en els calcetins de la víctima, la llavor d’una espècie endèmica en la sola de les sabates, una fulla enganxada en la pell de la cara, pol·len en els pulmons o altres indicis com un insecte a la roba del cadàver.

Amb aquests elements els participants podran conéixer alguns punts de la diversitat vegetal i se sensibilitzaran sobre la necessitat de conservar la biodiversitat vegetal i d’ecosistemes. També es pretén explicar l’estudi de la diversitat vegetal o les funcions de les fruites i llavors en el cicle biològic vegetal.

Plantejada com un joc en l’exterior d’una aula, en l’activitat els xiquets i xiquetes i joves desenvoluparan capacitats com la curiositat, el respecte a la natura, i es facilitarà el treball en grup i la participació.

Al mateix temps, ‘Misteri en el Botànic’ també tindrà una aplicació didàctica interactiva, amb la qual l’activitat exposada en el Jardí es reflectirà en la web i podrà abastar un públic més ampli.

La necessitat de conservar la Biodiversitat és un dels punts importants que xiquets i xiquetes i joves podran aprendre en ‘Misteri al Botànic’, i per a això es mostrarà les plantes amenaçades i les plantes endèmiques de la Península Ibèrica, molt nombroses degut a la diversitat d’ambients i climes i l’aïllament geògrafic. Moltes d’aquestes espècies hui estan seriosament amenaçades per distints factors.

Una altra part molt important de l’activitat que tindrà lloc diumenge 5 de juny al Jardí Botànic fa referència a la diversistat d’ecosistemes, i amb ella la diversitat d’espècies i la diversitat genètica en els distints ecosistemes.

‘Misteri al Botànic’ també mostrarà el dia a dia de la investigació botànica, una de les finalitats de la qual és col·laborar en la conservació de les espècies vegetals, la seua variabilitat i els ecosistemes. Un altre aspecte serà referit a la morfologia vegetal, és a dir, les fruites i les llavors, i les funcions i paper que ocupen en el cicle biològic dels vegetals.

L’activitat és fruit d’una convocatòria d’ajudes a la divulgació científica de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario