lunes, 28 de octubre de 2013

Eventos: Mañana conferencia "La elegancia de los materiales" y Seminario sobre el botánico Cavanilles

Martes de la ciencia: La elegancia de los materiales
Martes 29 de octubre a las 20h
Conferencia a cargo de Étienne Guyon. En francés con traducción simultánea.
Los materiales, que son el resultado de operaciones de construcción natural o humana, se obtienen mediante una asociación apropiada de elementos de materia prima. Cumplen funciones precisas y lo hacen a veces con elegancia. Sus formas son el fruto de un diálogo entre las transformaciones que sufren y las deformaciones que resultan de ellas. Entre las formas naturales y las del mundo técnico, existen a menudo correspondencias a las que se puede atribuir la noción de belleza. Al observar la manera en que la espiga de trigo consigue doblarse con el viento o bajo su propio peso, descubrimos cómo evitar la ruptura que puede resultar de esfuerzos demasiado violentos. Es esencial en el caso de las construcciones humanas. ¿Cómo evitar esas fragilidades? La esponja vítrea o la Torre Eiffel nos proporcionan unas respuestas cuya elegancia reconocemos hoy en día. Étienne Guyon es físico, docente-investigador en la Escuela superior de física y química industriales de Paris Tech (ESPCI) y especialista en superconductividad e hidrodinámica. Es director honorario del Palacio del Descubrimiento y de la Escuela Normal Superior.
Instituto Francés de Valencia
Calle Moro Zeit, 6
46001 Valencia
---------------------------------------------------------

Seminari sobre el botànic Cavanilles


29 de octubre de 2013 de 17:00 a 19:00. Martes.
Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari Viajes, cartas y libros científicos: la otra "cara" de Cavanilles, que tindrà lloc dimarts, 29 d'octubre, a les 17 hores, en la sala de conferències de l'institut. El seminari serà impartit per Nicolás Bas Martín, professor del Departament d'Història de la Ciència i Documentació (UVEG).
Si va existir un segle on el trinomi viatges, cartes i llibres va aconseguir la màxima expressió aqueix va ser el segle XVIII, i la trajectòria vital de Cavanilles és un exemple perfecte d'açò. El seu “Grand tour” en el París prerrevolucionari, va deixar abundants cartes, que després del seu retorn a Espanya va mantindre amb el llibreter parisenc Jean Baptiste Fournier. Una relació epistolar on els llibres van ser els autèntics protagonistes, i que permet aprofundir en la cara més desconeguda del botànic.
Les cartes es van convertir així en el principal mitjà de difusió i circulació de llibres i idees entre Espanya i França a la fi del segle XVIII, engegant un notable entramat editorial de llibreters, impressors i intermediaris, amb seus a Paris i Madrid. I tot açò amb un únic objecte, satisfer les inquietuds intel·lectuals de Cavanilles i el seu selecte grup, format per rellevants intel·lectuals i nobles espanyols. Cartes que es van convertir en una “finestra oberta al món”, gràcies a les quals van arribar a Espanya els llibres més renovadors en el camp de la ciència, la història, la literatura, les Belles arts i la religió. I entre totes aqueixes publicacions destaca una, la Encyclopédie Méthodique, que es va convertir en el principal objecte de desig.
En relació al conferenciant, Nicolás Bas és professor ajudant doctor del Departament d'Història de la Ciència i Documentació de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. La seua trajectòria investigadora s'ha centrat en la Història del Llibre valencià durant el segle XVIII, deixant títols com La imprenta en Valencia en el siglo XVIII: Antonio Bordazar de Artazu (1997); Las bibliografías de la Ilustración valenciana (2002); i Los Orga: una dinastía de impresores en la Valencia del siglo XVIII, (2005). Des de fa uns anys ha centrat el seu interès en la circulació de llibres i idees en l'Europa del segle XVIII, resultat del qual ha sigut el seu últim treball, que va obtindre el Premi de Bibliografia de la Biblioteca Nacional d'Espanya en 2011, i que actualment està en premsa amb el títol El correo de la Ilustración. Libros y lecturas en la correspondencia entre Cavanilles y el librero parisino Fournier (1790-1802).
En l'actualitat, està treballant sobre la presència de llibres espanyols a França i Anglaterra durant la Il·lustració. Les seues aportacions han sigut publicades en nombroses revistes nacionals i internacionals, així com en diversos fòrums europeus, celebrats a Paris, Montpeller, Brussel·les i, més recentment, a la Universidad de Cambridge.
IHMC López Piñero.

No hay comentarios:

Publicar un comentario