L'elaboració de sabó "natural" ha sigut una activitat habitual en moltes cases en el passat, sobretot en els pobles. Per a això, l'ingredient principal era l'oli usat o el greix animal, depenent del lloc en què l'activitat es realitzava, ja que es tractava d'aprofitar el que es tenia més a mà. En esta elaboració el més comú era utilitzar sosa (NaOH) o potassa (KOH) per a aconseguir la saponificació de l'oli.
Però si retrocedim inclús més en el temps, ens anem a trobar que abans de l'existència de la sosa o la potassa comercial, ja s'elaborava sabó amb oli o greix. Llavors com s'aconseguia la saponificació?
La sosa i la potassa el que proporcionen és un mitjà alcalí amb sodi o potassi, i això es pot aconseguir partint de plantes. En esta ocasió, per a substituir estos productes elaborarem un lleixiu de cendres (àlcali ve de l'àrab Al-Qaly que significa cendra) , i per a això utilitzarem en el taller plantes de saladar, que a causa del medi en què viuen presenten una concentració de sals major i ens van a facilitar el procés.
Si vos sentís uns pocs foguerets, i vos abellix fer un viatge al passat, esta és la vostra activitat.
Vos esperem!!
Informació sobre l'activitat
Dates: 26 de febrer de 2017.
Hora d'inici: 10.00 hores.
Lloc d'inici: Laboratori del Centre d'Informació del Parc Natural del Penyal d'Ifac.
Duració de l'activitat: 2,5 hores aproximadament.
Els participants hauran de portar un motle de dimensió reduïda, si volen emportar-se una mostra del sabó que s'obtinga.
Dades necessàries per a la inscripció:
- Nom i cognoms.
- Edat
- Número de telèfon mòbil.
- Correu electrònic de cada un dels participants.
- Localitat de residència.
Condicions generals per a la inscripció:
- Activitat gratuïta.
- La inscripció es realitzarà a través del correu electrònic en ifac_cma@gva.es.
- Per a més informació podeu telefonar al 679 195 912 en horari d'oficina 09:00h a 14:00h.
- La inscripció és obligatòria, ja que el nombre de places és limitat i s'atendran les sol·licituds per ordre d'entrada al Parc.
No hay comentarios:
Publicar un comentario