domingo, 21 de marzo de 2010

Demà és el Dia Mundial de l'Aigua


El 22 és el “Dia Mundial de l'Aigua”, instituït per l'Assemblea General de l'Organització de les nacions Unides, en la seua resolució N° 47 de 1993, amb l'objectiu de promoure entre els pobles, la consciència de la important contribució que representa l'aprofitament racional dels recursos hídrics al benestar social, així com la seua protecció i conservació, respecte a la productivitat econòmica i les generacions futures

L'aigua és fonamental per a la vida en la Terra. Perquè els grups humans i els ecosistemes puguen prosperar, eixa aigua ha de ser neta, romandre neta i, més important encara, ha d'estar a l'abast de tots.


El Dia Mundial de l'Aigua 2010 té per lema "Aigua neta per a un món sa". Al celebrar este Dia Mundial, examinem els fets. Més de 2.500 milions de sers humans manquen hui de sistemes sanitaris adequats. Es calcula que 884 milions de persones, la majoria d'elles africanes, no tenen accés a l'aigua potable. Al voltant d'1,5 milions de xiquets menors de cinc anys moren anualment a causa de malalties transmeses per l'aigua. El deteriorament de la qualitat de les aigües en rius, rierols, llacs i mantos freàtics té conseqüències directes sobre els ecosistemes i la salut humana. Esta situació constituïx una tragèdia humana indescriptible i un obstacle important per al desenvolupament.


Hui, l'aigua s'està convertint en una mercaderia més i no en un dret universal. En els últims temps, les grans corporacions han passat a controlar l'aigua en gran part del planeta i s'especula que en els pròxims anys, unes poques empreses privades posseiran el control monopólico de quasi el 75% d'este recurs vital per a la vida en el planeta.

L'aigua és un recurs important per a exercir el domini polític i s'està convertint en una font de guerres en la mesura que és privatitzada i es transforma en mercaderia. Este líquid nodrix a moltes empreses trasnacionales i estes desvien l'aigua dels sistemes naturals de drenatge dels rius. Alterar el flux d'un riu també modifica la distribució de l'aigua, especialment si això implica les transferències d'aigua entre diverses conques


Mentres poblacions senceres no tenen accés a la salubritat, grans corporacions venen aigua pura embotellada per a esmenar el mal. Entre 1970, 2000 i 2009, la venda de l'aigua va créixer incalculablement. Per exemple, en 1970 es van vendre en el món mil milions de litres. En 2000, 84 mil milions. En el 2009 es van vendre cinc-cents noranta-huit mil milions de litres d'aigua. I front a esta situació hem de demanar l'accés gratuït a un dret universal com és l'aigua, font de vida.

Ademés cadascú de nosaltres pot fer molt per usar responsablement este escàs recurs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario