sábado, 22 de mayo de 2010
22 de maig: Dia Mundial de la Diversitat Biològica
La diversitat biològica, o biodiversitat, és el terme pel qual es fa referència a l'àmplia varietat de sers vius sobre la Terra i els patrons naturals que conforma. La diversitat biològica que observem hui és el fruit de milers de milions d'anys d'evolució, modelada per processos naturals i, cada vegada més, per la influència del ser humà. Esta diversitat forma la xarxa vital de la qual som part integrant i de la qual tant depenem.
Ben sovint, s'entén per diversitat l'àmplia varietat de plantes, animals i microorganismes existents. Fins a la data, s'han identificat uns 1,75 milions d'espècies, majoritàriament criatures xicotetes, per exemple, insectes. Els científics reconeixen que en realitat hi ha prop de 13 milions d'espècies, si bé les estimacions varien entre 3 i 100 milions.
La diversitat biològica inclou també les diferències genètiques dins de cada espècie, per exemple, entre les varietats de cultius i les races de bestiar. Els cromosomes, els gens i el ADN, és a dir, els components vitals, determinen la singularitat de cada individu i de cada espècie.
Més inclús, un altre aspecte addicional de la diversitat biològica és la varietat d'ecosistemes, per exemple, els que es donen en els deserts, els boscos, els aiguamolls, les muntanyes, els llacs, els rius i paisatges agrícoles. En cada ecosistema, els sers vius, entre ells, els sers humans, formen una comunitat, interactuen entre si, així com amb l'aire, l'aigua i el sòl que els rodeja.
És esta combinació de formes de vida i les seues interaccions mútues i amb la resta de l'entorn que ha fet de la Terra un lloc habitable i únic per als sers humans. La diversitat biològica oferix un gran nombre de béns i servicis que sustenten la nostra vida.
La protecció de la diversitat biològica és un tema del nostre interés. Els recursos biològics són els pilars que sustenten les civilitzacions. Els productes de la naturalesa servixen de base a indústries tan diverses com l'agricultura, la cosmètica, la farmacèutica, la indústria de polpa i paper, l'horticultura, la construcció i el tractament de rebutjos. La pèrdua d'esta diversitat biològica amenaça nostres subministraments alimentaris, les nostres possibilitats de recreació i turisme i les nostres fonts de fusta, medicaments i energia. També interferix amb les funcions ecològiques essencials.
La nostra necessitat components de la naturalesa dels quals una vegada vam fer cas omís ben sovint és important i imprevisible. De tant en tant ens hem precipitat de volta al rebost de la naturalesa per a curar les nostres malalties, o a les infusions de gens resistents procedents de plantes silvestres, per a salvar els nostres cultius de les incursions de les plagues. És més, l'àmplia gamma d'interaccions entre els diversos components de la diversitat biològica és el que permet que el planeta puga estar habitat per totes les espècies, inclosos els sers humans. La nostra salut individual, i la salut de la nostra economia i de la societat humana, depenen del continu subministrament dels diversos servicis que ens brinda la naturalesa, i que serien summament costosos o impossibles de reemplaçar. Estos servicis naturals són tan variats, i pràcticament infinits. Per exemple, seria quasi impossible substituir, en gran manera, el control de plagues que complixen diverses criatures que integren la cadena alimentària, o la pol·linització que duen a terme els insectes i les aus en la seua activitat quotidiana.
Entre els « béns i servicis » prestats pels ecosistemes poden mencionar-se:
El subministrament de fusta, combustible i fibra
El subministrament de vivenda i materials de construcció
La purificació de l'aire i l'aigua
La destoxificació i descomposició dels rebutjos
L'estabilització i moderació del clima de la Terra
La moderació de les inundacions, sequeres, temperatures extremes i força del vent
La generació i renovació de la fertilitat del sòl, inclòs el cicle dels nutrients
La pol·linització de les plantes, inclosos molts cultius
El control de les plagues i malalties
El manteniment dels recursos genètics com a contribució fonamental per a les varietats de cultius i races d'animals, els medicaments i altres productes
Els beneficis culturals i estètics
La capacitat d'adaptació al canvi
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario