domingo, 23 de mayo de 2010

Eventos: Expociència. Dissabte 29 de maig


Fabricar envasos comestibles, pa o neu artificial, observar com hi ha partícules que ens travessen, elaborar blandiblú o conéixer el major accelerador de partícules del món, són algunes de les activitats en què podran participar aquells que assistisquen a l'edició d'enguany de Expociència. Esta jornada lúdica i divertida de portes obertes es realitzarà dissabte que ve 29 de maig en el Parc Científic de la Universitat de València.

Expociència és el conjunt d'activitats que el Parc Científic de la UV organitza en una jornada de portes obertes amb l'objectiu de donar a conéixer a la societat i al conjunt de la comunitat universitària les activitats que es desenvolupen en aquest enclavament. En este sentit, la programació té un marcat caràcter lúdic i pretén acostar l'activitat dels instituts d'investigació de la Universitat, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de les empreses instal·lades al conjunt de la societat.

En esta ocasió, els assistents hauran de triar entre els tallers organitzats per l’IATA (Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments, CSIC) que mostraran envasos que es poden menjar o verdures liofilitzades, les exposicions de l’IFIC (Institut de Física Corpuscular, CSIC-Universitat de València) sobre partícules que ens poden travessar o imatges de l'evolució del núvol de cendra volcànica que està paralitzant Europa, organitzat per ERI- LPI (Laboratori de Processat d'Imatges).

Així mateix, les activitats es completaran amb la possibilitat que els xiquets fabriquen el seu propi blandiblú, activitat a càrrec de l'Institut de Ciència Molecular o una exposició sobre Darwin i l'evolució, organitzada per l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i la Càtedra de Divulgació de la Ciència.

Envasos comestibles, maduixes liofilitzades.
Des de l’IATA, els seus responsables volen aprofitar la jornada de portes obertes del Parc Científic de la Universitat de València per a ensenyar i fabricar en el moment envasos composts per material comestible. Els investigadors de l’IATA volen aprofitar també aquesta jornada per a demostrar als més menuts els avantatges dels aliments conservats per liofilització a partir de maduixes i xampinyons. A més les activitats de l’IATA es completaran amb un taller perquè els xiquets fabriquen pa i perquè coneguen els microorganismes que ajuden a l'elaboració de molts productes com el propi pa, el formatge, el vi o la cervesa.

Partícules que ens travessen
Des de l’IFIC han preparat una sèrie d'activitats que tracten d'acostar la física al gran públic. En un dels estands, investigadors del centre tractaran de mostrar com la llum es comporta de vegades com una ona i altres com una partícula, dualitat que està en l'origen del pas de la física clàssica a la física quàntica. També es podrà comprovar en un estand la radioactivitat ambiental mitjançant senzills detectors

A més, els assistents podran conéixer l'aportació dels investigadors de l’IFIC a l'experiment ANTARES, un detector submergit en el Mar Mediterrani que estudia els neutrins. Els neutrins són unes partícules les característiques de les quals els permeten travessar la Terra i a nosaltres mateixos sense que ens adonem. En l’estand d’ANTARES es podran veure en temps real les deteccions de partícules en l'experiment submergit en el mar.

Aportació valenciana
Altra de les exposicions que ha preparat l’IFIC mostra la important participació valenciana en el LHC (Gran Col·lisionador d'Hadrons), el major accelerador de partícules del món. El LHC consisteix en un túnel de 27 quilòmetres de circumferència enterrat en la frontera franco-suïssa, en el Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN). pel qual els científics fan circular dos feixos de partícules en sentit contrari a velocitats properes a la de la llum per a fer-les col·lisionar i estudiar les partícules que es produeixen després d'eixe xoc.

En l’IFIC, s'han construït mòduls de silici per a un dels experiments que s'estan desenvolupant en el LHC denominat ATLAS. A més a València es troba un dels centres de computació que emmagatzema les dades que es produeixen en les col•lisions generades en el CERN.

Per als més avantatjats o els més curiosos, esta exposició es completa amb un estand on els investigadors volen fer arribar al gran públic en què consisteix l’experiment. Es tracta d'un dels quatre detectors que el Gran Col·lisionador d'Hadrons té al llarg de la seua circumferència. Un dels seus majors objectius és descobrir una partícula que atorga massa a la resta de la matèria però que mai s'ha detectat, l’esmentat bosó de Higgs. A més, els que s'acosten fins a este estand podran veure en un vídeo col·lisions reals d'este experiment.

Fabrica el teu propi blandiblú
Com en l'edició anterior, l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) ajudarà als xiquets a fabricar el seu propi blandiblú a través de productes que podem trobar fàcilment en la vida diària. Amb aigua, bòrax i cua blanca, els més menuts podran endur-se el seu propi joguet, acolorit amb colorant de pastisseria. No obstant això, des d'aquest departament volen destacar un sistema nou pel qual amb una substància formada per nanopartícules i amb les mateixes propietats que un imant a temperatura ambient es poden formar diferents figures.

Exposició sobre Charles Darwin
Expociència 2010 es completarà amb una altra sèrie d'activitats i tallers com la possibilitat de visitar els aquaris de l'Institut Cavanilles, les col·leccions d'insectes, o la mostra itinerant sobre Charles Darwin amb motiu del segon centenari del naixement del naturalista anglés. Esta mostra, organitzada per la Càtedra de Divulgació de la Ciència té com objectiu acostar tant a estudiants com al públic en general el rerefons biològic de l'evolució, el seu potencial predictiu i les seues aplicacions pràctiques.

--------------------------------------------------------------------------------
Més información en http://www.expociencia.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario