lunes, 5 de julio de 2010

CONCLOU LA INFORMATITZACIÓ DE L'HERBARI DEL BOTÀNIC

250.000 PLECS ESTAN DISPONIBLES PER A CONSULTA

Este any s'ha donat per finalitzada la informatització de tots els plecs de l'herbari del Jardí Botànic de la Universitat de València, tasca dirigida per Jesús Riera, conservador de l'herbari, i que va començar al 2000, quan es va ubicar definitivament a l'edifici d'investigació del Botànic.
Ja amb les noves infraestructures i materials necessaris es va començar a gestionar el material disponible, provinent principalment dels tres herbaris oficials de la Universitat de València: el de la Facultat de Ciències Biològiques (VAB), el de la Facultat de Farmàcia de Madrid (MAF) i el del propi Jardí Botànic. El resultat ha sigut un herbari que, a banda de ser el més actiu i antic de la Comunitat, conté una bona representació de la flora de la meitat oriental de la península ibèrica, especialment del territori valencià i del sistema ibèric.
A partir d’ara, i amb el material muntat,informatitzat en bases de dades i inclòs als compactes de consulta, l’herbari pot continuar donant el seu millor servici i contribuint a mostrar la gran diversitat vegetal de les nostres terres i la resta del continent. A més, s’ha convertit en espai de referència al projecte Flora Ibèrica, www.floraiberica.org , el que significa que per revisar qualsevol dels seus gèneres cal recórrer als seus fons, i és font d’informació de diferents bases de dades com per exemple el GBIF (Global Biodiversity Information Facility), i el Banc de Dades de Biodiversitat de la CV.

Un herbari és una col·lecció de plantes seques degudament preparades per garantir-ne la conservació de manera indefinida. Sobre l’herbari es basa una part important de la investigació botànica, sobretot en taxonomia, encara que també és útil per a estudis florístics, biogeogràfics i fins i tot moleculars. L’herbari és testimoni de les cites de plantes, de les descripcions i dels materials utilitzats per a proposar-les. El tipus d’una planta (el material sobre el qual es basa un nou nom) és, en la majoria dels casos, una planta seca, dipositada i conservada en un herbari públic.
(Informació provinent del Jardí Botànic de València)

No hay comentarios:

Publicar un comentario