domingo, 12 de junio de 2011
Astronomia: El dia 15 eclipsi de Lluna
El pròxim dia 15 de juny del 2011, es produirà un eclipsi total de lluna. La lluna eixirà sobre les 21:30; amb l'eclipsi ja en fase de totalitat. La fase de totalitat durarà fins a les 23:02; l'últim contacte amb l'ombra a les 00:02 i el fi de l'eclipsi (últim contacte amb la penombra) a la 01:07.
Recorda que els eclipsis de Lluna sempre es produixen quan la Terra es situa entre el Sol i la Lluna, de manera que l'ombra que projecta la Terra és interceptada per la Lluna. Sempre són eclipsis que es produixen quan és Lluna plena, que és quan la Lluna està en oposició amb el Sol, es a dir exactament quan la Lluna i el Sol estan en la direcció oposada al cel. Segons entre la Lluna totalment o no en la zona d'ombra els eclipsis són totals o parcials. O de vegades no arriben a entrar en la zona d'ombra i queden a la zona de penombra i els eclipsis són penombrals.
En aquest cas tindrem tots els tipus d'elcipsis en un. Primer penombral, després parcial i en el moment central total, per a després tornar a tindre parcial i penombral per acabar.
Ara bé, la Lluna no arriba mai a entrar exactament en el conus d'ombra de la Terra, entra en l'anomenat conus geomètric d'ombra de la Terra. És per això que no queda completament fosca, sinó que encara arriba a tindre radiació del Sol que arriba a la Lluna després de la refracció a l'atmosfera de la Terra, i que dóna el típic color rogenc a la superfície de la Lluna, en el moment de l'eclipsi Total.
El color final que tindrà la Lluna en el moment de l'eclipsi total dependrà de la quantitat de partícules que hi ha a l'atmosfera a les capes mitjanes i altes, en casos de erupcions volcàniques recents, com és el cas, els colors són habitualment més rogencs, vorem enguany finalment quins colors assolix.
En este cas la Lluna circularà quasi pel centre de l'ombra de manera que farà que l'eclipsi siga més llarg, la Lluna estarà en la zona d'ombra totalment durant 100 minuts, cal anar a juliol del 2000 per trobar un altre eclipsi total de Lluna tan llarg.
En estos casos a més a més, les variacions de totalitats rogenques són més evidents i hi ha més canvis al llarg de tota la fase de l'eclipsi total.
Ací vos mostrem els horaris segons la pàgina oficial de NASA i de l'Observatori Astrnòmic Nacional (que no són coincidents al minut)
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html
Si en el gràfic apareixen indicats horaris UT, vol dir Temps Universal i per tant caldrà sumar 2 hores per calcular l'hora oficial.
L'horari segons l'Observatori Astronòmic Nacional
http://www.fomento.es/MFOM/LANG_CASTELLANO/DIRECCIONES_GENERALES/INSTITUTO_GEOGRAFICO/Astronomia/ serà en horari oficial el següent (no cal afegir res):
El primer contacte amb la penombra serà a les 19h 25min (hora oficial).
L'eclipsi parcial de Lluna s'iniciarà a les 20h 23min
L'eclipsi total s'iniciarà a les 21h 22min (a partir d'eixe moment tota la Lluna estarà a la zona d'ombra, serà els instants més espectaculars)
Màxim de l'eclipsi total a les 22h 14 min.
L'eclipsi total acabarà a les 23h 3min.
Eixirà completament de l'ombra a les 0h 0min del dia 16 de juny.
Eixirà completament de la penombra a les 1h 1min del dia 16 de juny.
En este cas l'eclipsi de Lluna parcial s'iniciarà quan la Lluna no haurà eixit encara per damunt de l'horitzó. La Lluna serà visible a partir de les 22h 15min (http://www.heavens-above.com/), minuts amunt o minuts avall depenent de la població on feu l'observació.
Per tant en molts llocs la Lluna eixirà completament eclipsada, per tant, a la tonalitat rogenca que ja tindrà ella per la il.luminació solar, cladrà afegir l'efecte de nou de l'atmosfera just en els primers moments de l'eixida per damunt de l'horitzó.
Prepareu les càmeres i busqueu un lloc sense obstacles cap al sud-est. Esta serà la direcció per on eixirà la Lluna.
Com podeu vore en la imatge tindreu també a Saturn just damunt a la dreta de la Lluna. Si teniu telescopi no dubteu de vore Saturn.
A més a més al llarg d'esta setmana l'Estació Espacial Internacional es podrà vore més d'una nit a simple vista, i en particular la nit del dia 15 de juny entre les 22h45min i les 22h53min (encara amb l'eclipsi total en marxa), si mireu cap al nord (just direcció quasi contraria on estarà la Lluna) voreu passar perfectament l'EEI, com un punt en moviment al cel que es desplaçarà des de l'oest cap al nord-est.
Alguns socis de l’Associació Valenciana d’Astronomia (http://s335147275.mialojamiento.es/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=54) es situaran en la platja de la Malva-rosa per a observar l'eclipsi a partir de les 21:00; i conviden a tots aquells que vullguen compartir esta experiència amb ells a acostar-se a la platja.
Fonts: AVA i l'oratge de RTVV
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario