domingo, 8 de febrero de 2015

Eventos: Actividades hoy al Museo de Prehistoria. 12 de febrer: FUNCIÓ DE LA MIXOSPERMIA EN LLAVORS DE PLANTES D'AMBIENTS SEMIÀRIDS

Biblioteca Museo de Prehistoria


8 de febrero: Los antiguos egipcios cuidaban mucho su aspecto ¿Sabías que no sólo las mujeres se maquillaban sino que también lo hacían hombres y niños? Estaba de moda destacar los ojos con abundantes sombras verdes y negras. También eran muy aficionados a las pelucas. Ven a la Biblioteca Infantil a descubrir más sobre la moda, la ornamentación y la cosmética egipcia.

Horario: domingos de 10.00 a 14.00 h.
Sesiones de animación lectora a las 10.30 y 13.00 h.
Las actividades van dirigidas a niños y niñas de 3 a 12 años, y se adaptan en función de la edad media de los asistentes.
TALLER SONIDOS DE LA PREHISTORIA

Domingo 8 de febrero
A las 10'30 y 12'30h
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
FUNCIÓ DE LA MIXOSPERMIA EN LLAVORS DE PLANTES D'AMBIENTS SEMIÀRIDS
SEMINARI CIENTÍFIC A CÀRREC DE PATRICIO GARCÍA-FAYOS
DIA: 12 FEBRER 2015
SALA DE SEMINARIS DEL BOTÀNIC, 12.30H
ENTRADA LLIURE, AFORAMENT LIMITAT
IDIOMA: CASTELLÀ 
Tornen els seminaris científics al Jardí Botànic per a conèixer de primera mà els diferents projectes d'investigació que s'estan duent a terme entorn del món de les plantes en el nostre territori. En aquesta ocasió ens acompanyarà Patricio García-Fayos del Centro de Investigaciones sobre Desertificación (CIDE) per parlar-nos dels avanços en l'estudi de la mixospermia, la capacitat que tenen les llavors o fruits d'algunes espècies vegetals per a produir substàncies mucilaginoses en entrar en contacte amb l'aigua. 
En general, sembla ser que aquest fenomen podria afavorir la dispersió de les llavors, ja que així s'adhereixen millor al pelatge dels animals, protegir-les de possibles depredadors o facilitar l'absorció d'aigua accelerant la germinació, entre altres possibles hipòtesis. Però, i en el cas concret dels ambients semi-àrids? García-Fayos ens explica les diferents propostes que planteja el seu grup de recerca del CIDE, quan ens movem en zones en les quals amb apenes plou en tot l'any, amb clima mediterrani sec, com és el cas de la Comunitat Valenciana. 
Centro de Investigaciones sobre Desertificación (Consell Superior de Recerques Científiques-CSIC, Universitat de València i Generalitat Valenciana) dedicat a l'estudi de les causes, factors i processos de desertificació.
ABSTRACTLa secreció de substàncies mucilaginoses per les diàspores de plantes (llavors o fruits) quan aquestes entren en contacte amb l'aigua és un fenomen conegut com mixospermia i es troba molt estès en les Angiospermes. El rol ecològic que compleix la mixospermia i les forces de selecció que l'han modelat han sigut objecte d'estudi i discussió per part de la comunitat científica. S'han proposat les següents funcions, no necessàriament excloents, per a la mixospermia que, a més poden ser analitzades en un context evolutiu: (i) ajuda en la dispersió a llarga distància mitjançant la seua fixació a la pell o plomes d'animals, (ii) estimulació de la germinació o augment de la velocitat de la mateixa mitjançant l'increment en la capacitat d'absorbir aigua, (iii) retard en la germinació en actuar com a barrera per a la difusió de l'oxigen, (iv) reparació dels danys en l'ADN de l'embrió produïts per l'exposició a condicions climàtiques adverses i (v) fuita de la recol·lecció i depredació de les llavors per animals, especialment formigues granívores.
Dins d'aquest context estan situats els treballs de recerca del meu grup i d'ells es deriva el plantejament de dues hipòtesis. La primera és que la secreció de mucílags per les diàspores evita o disminueix la susceptibilitat a l'arrossegament per erosió hídrica. La segona hipòtesi és, que l'origen de la mixospermia caldria cercar-ho en pressions de selecció que promouen l'establiment de les plantes prop de la planta mare, la qual cosa ocorreria en llocs on la distribució de recursos no és homogènia ni predictible. En altres aproximacions al tema hem utilitzant el mètode comparat usant per a açò grups de plantes amb la filogènia bastant ben resolta. També ha estat del nostre interès comprovar l'extensió de la mixospermia en flores de diferents continents partint de la base que històries evolutives diferents podrien donar a diferències importants en la proporció d'espècies mixospérmiques de les flores. Tota aquesta informació, a més de la seua importància com a coneixement ecològic bàsic, és també de rellevància com una de les característiques a seleccionar en les espècies susceptibles de ser utilitzades amb finalitats de restauració i revegetació.

NATURALIA

EXPOSICIÓ DE JAVIER MORENO
DIES: 5 FEBRER - 12 ABRIL 2015 
SALA D'EXPOSICIONS DEL BOTÀNIC, ENTRADA GRATUÏTA
HORARI: de dilluns a diumenge de 10 a 20h
El Botànic presenta Naturalia, un projecte de l'artista Javier Moreno que convertirà la Sala d'Exposicions en un autèntic Gabinet de Curiositats. Una col·lecció de criatures i espècimens imaginaris que oscil·len entre allò natural i allò artificial, entre allò real i allò fictici, i que evoquen a eixes primigènies Sales de Meravelles o Wunderkammern, que van tenir el seu apogeu en els segles XVI i XVII i on s'exhibien objectes exòtics, rareses i meravelles de la natura. L'origen dels nostres museus actuals.

La pròpia paraula Naturalia fa referència a una de les quatre categories en les quals s'organitzaven aquests Gabinets: Artificialia, Scientifica, Exotica i Naturalia. I és precisament l'interès de Javier Moreno per allò biològic, el que li va portar a prendre aquesta última categoria com a fil conductor de l'exposició i a imaginar la seua pròpia natura inventada mitjançant curiosos espècimens que semblen haver arribat des de llunyanes expedicions científiques o de mons remots que uneixen exotisme i fantasia.
Escultures realitzades amb diverses tècniques i materials, que en ocasions recorden a l'art de la taxidermia; dibuixos i quadres que evidencien l'interès de l'artista per la il·lustració científica; i fotografies de menuts diorames efímers on algunes d'aquestes criatures semblen haver trobat el seu propi hàbitat natural.

Una mostra que serà inaugurada el dijous 5 de febrer a les 19h en la Sala d'exposicions del Botànic i que podreu visitar fins al pròxim mes d'abril.

Encara que d'origen conquense, Javier Moreno viu a València des de fa anys on a més treballa les tres disciplines que més li apassionen, el disseny gràfic, les arts plàstiques, a través de la ceràmica principalment, i la jardineria i el paisatgisme.

No hay comentarios:

Publicar un comentario