domingo, 14 de noviembre de 2010

Jane Goodall: 50 anys d'investigació.



Dame Jane Goodall, (nascuda a Londres, el 3 d'abril de 1934) és una naturalista, activista i primatóloga anglesa que ha dedicat la seua vida a l'estudi del comportament dels ximpanzés a Àfrica i a educar i promoure estils de vida més sostenibles en tot el planeta.



Nascuda en el si d'una família modesta i d'escassos recursos, des de xicoteta va somiar sempre de viatjar a Àfrica i viure entre animals i escriure llibres sobre ells. Al finalitzar el col•legi, va fer estudis de secretariat. Va treballar en l'administració d'una clínica, en la Universitat d'Oxford i en un estudi de documentals a Londres, però al ser invitada per una amiga resident a Kenya, en 1957 va treballar de cambrera per 4 mesos per a pagar-se el passatge amb vaixell. A Àfrica va conéixer al paleoantropòleg Louis Leakey, anys més tard mentor també de Dian Fossey i Biruté Galdikas qui, impressionat per la seua determinació, la va contractar com a secretària. Ell la va invitar a participar primer en les excavacions de fòssils d'homínids en la Gola d'Olduvai, i més avant per a liderar un projecte d'estudi de ximpanzés salvatges en Gombe, Tanzània, en 1960. Àfrica li canviaria la vida per sempre.



Després d'observar el comportament dels ximpanzés salvatges durant mesos, un dia descobrix a un individu introduint un pal (que prèviament havia tallat i desfullat) en un forat d'un termiter per a traure tèrmits i així menjar-se-les. Amb este descobriment, Jane Goodall va demostrar que el concepte que fins llavors es tenia que l'espècie humana era l'única que fabricava i usava ferramentes era fals. Les seues observacions sobre la conducta instrumental dels ximpanzés, els seus hàbits de caça, la seua estructura social, les seues emocions, la seua intel•ligència i la seua personalitat individual van revolucionar la biologia i la nostra percepció sobre els ximpanzés i sobre els mateixos Homo sapiens.



Va ser la pionera en la investigació de grans simis en estat salvatge, introduint metodologies originals que van ser criticades per l'establishment científic del moment però que hui són àmpliament utilitzades. L'any 1965 va establir el centre d'investigació Gombe Stream en la reserva del mateix nom, a la vora del llac Tanganyka, hui Tanzània. El mateix any va obtindre un doctorat en Etologia en la Universitat de Cambridge. Les seues investigacions van prosseguir per dècades, i encara ara, 50 anys després, continuen diàriament els estudis de camp sobre la comunitat de ximpanzés de Gombe, sent la investigació de camp més llarga sobre una espècie salvatge.



Al llarg de la seua carrera ha sigut homenatjada i distingida amb diversos premis per la seua labor. En 1984, Jane Goodall va rebre el premi J. Paul Getty Wildlife Conservation per "ajudar a milions de persones entendre la importància de la conservació de la vida silvestre en la vida del planeta". L'any 2003 va rebre a Espanya el premi príncep d'Astúries. També ha sigut guardonada com a ambaixadora de la Paz per les Nacions Unides. Ha rebut més de 100 premis internacionals i més de 40 doctorats Honoris Causa, entre ells per la Universitat d'Alacant (Espanya) i per la Universitat Nacional de Còrdova (Argentina) en 2009.
Les seues observacions i descobriments sobre els ximpanzés, els parents evolutius vius més pròxims genèticament al ser humà, junt amb els bonobos, han tingut un gran impacte global i l'han convertit en la dona científica més coneguda del segle XX. Hui en dia passa menys temps a Àfrica i dedica uns 300 dies a l'any a dictar conferències i xarrades per tot el món, promovent el programa d'educació ambiental Roots&Shoots, amb més de 15.000 grups en 120 països, i encoratjant-nos a usar el do de les nostres vides per a fer d'este món un lloc millor per a tots.
Entre els seus llibres figuren The Chimpanzees of Gombe, In the shadow of Man (En la senda de l'Home), Through the window (A través de la finestra), The Tin Trusts (Els deu manaments), Visions of Caliban, Africa in my blood, Beyond innocence, Reason for Hope (Gràcies a la vida), Harvest for hope (Una altra manera de viure), Hope for animals and their world, entre molts altres, incloent una desena de llibres infantils. Desenes de documentals i pel•lícules s'han rodat sobre Jane Goodall i el seu treball, com Jane Goodall's Wild Chimpanzees (IMAX), Jane Goodall's return to Gombe (Animal Planet) i la més recent Jane's journey (Alemanya, 2010).



L'Institut Jane Goodall a Espanya (www.janegoodall.es) lleva avant programes d'investigació i conservació a Senegal, de recuperació de ximpanzés òrfens a Congo (a través del seu programa d'apadrinament ChimpAmigos), d'educació ambiental en els dos Congos i a Espanya (www.biodiverciudad.org), d'Ecoturisme responsable a Àfrica (www.ecoviajeros.org) , i campanyes de sensibilització sobre el coltán i reciclatge de mòbils per a aportar recursos als programes a Àfrica (www.movilizateporlaselva.org).

No hay comentarios:

Publicar un comentario