martes, 28 de diciembre de 2010

4 de gener: Eclipsi de Sol visible des de València

El pròxim dimarts 4 de gener del 2011 tindrem l'oportunitat de disfrutar en la Península Ibèrica d'un eclipsi parcial de Sol. Començarà molt prompte, tant que en l'eixida del Sol ja s'haurà iniciat l'eclipsi.



Cap a l'est de la península el Sol serà visible un poc abans del màxim de l'eclipsi i a l'oest el Sol serà visible ja passat el màxim de l'eclipsi. El màxim eclipsat arribarà al 65% cap al nord de la península, i en el sud fregarà el 50% , l'hora Local serà entre 8:45 i 9:00 h per al màxim.



Ciutats i eixida del Sol en hh:mm

A Coruña 09:06
Alacant 08:19
Barcelona 08:18
Bilbao 08:44
Castelló 08:22
Madrid 08:38
Múrcia 08:21
València 08:22



Però recorda:
• No mirar mai directament el Sol.
• No mirar mai directament el Sol a través d'ulleres fosques, pel•lícules vetlades, radiografies o vidres fumats amb una vetla.
• No mirar mai directament el Sol a través de lents, lupes, oculars, prismàtics, telescopis ni altres aparells d'ampliació d'imatges.
• No mirar mai directament el Sol a través del visor de les càmeres fotogràfiques, ni tan sols encara que esta siga del tipus rèflex, llevat que es dispose d'un filtre adequat, i mai més d'un minut seguit.

I com podem vore-lo sense comprometre la nostra vista?:
•Filtre solar o ulleres de llarga vista especials, garantits pel fabricant. D'acord amb l'Institut d'Astrofísica de Canàries, el vidre fosc de soldador número 14, que pot adquirir-se en ferreteries, pot protegir adequadament la vista durant uns segons. Els filtres casolans o ulleres de llarga vista comuna no han d'utilitzar-se mai pel perill que comporten per als ulls humans.
•Observació indirecta:
- Projecció a través d'un forat xicotet: es perfora un forat diminut, amb l'ajuda d'un agulla de cap, en un paper de cartó. Es fa passar la llum solar a través del forat i es projecta sobre un full de paper o una superfície llisa.
- Projecció amb binoculars: es tapa un dels lents dels binoculars i es fa passar la llum a través del lent obert. Mai hem de vore el sol directament a través dels binoculars, ja que pot produir cremades greus i instantànies en la retina.
- Projecció amb telescopi: és una de les millors tècniques per a observar un eclipsi. Es fa passar la llum del Sol a través del telescopi i es projecta sobre una superfície llisa. Es poden observar alguns detalls de la superfície solar. És recomanable utilitzar els lents de menor augment, ja que produïxen imatges més grans i generen menys calor, protegint aixina l'instrument.

No hay comentarios:

Publicar un comentario