L'exposició, comissariada per l'Associació d'Estudis Fallers (ADEF), amb la col·laboració dels tallers fallers de José Ramón Espuig Escrivà i José Latorre i Gabriel Sanz, segueix la línia de la mostra "Falles i art: 40 anys en la frontera", organitzada a la UPV en 2008. Seguint la mateixa òptica i intencionalitat d'aquell projecte, l'ADEF vol acostar al públic la utilització de la tecnologia digital com un dels puntals actuals de la indústria de les falles.
L'exposició planteja l'allunyament conscient dels supòsits de l'univers faller més artesanals i l'aproximació d'este als supòsits més industrials o tecnològics, i ho du a terme no com una mostra històrica, sinó a través de la idea-esbós-maqueta, la reproductibilitat tècnica, l'alteració d'escales com a sistema de representació i els conceptes de mecanització i automatització que hui dia utilitza la tecnologia digital.
D'esta manera, el visitant pot contemplar l'evolució de la tècnica de construcció de falles, des de la reproducció de figures en fang i motles d'escaiola fins a l'actual en suro blanc a través de les màquines de tall i els robots, passant per la reproducció a escala i el projector d'opacs, que ha fet possible la tècnica de la vareta.
La mostra "La falla: un artefacte tecnològic" s'inaugura el dijous 17 de febrer, a les 20 h, i podrà visitar-se a la sala d'exposicions de la UPV (edifici del Rectorat, planta baixa), fins al 12 d'abril.
A més, com a complement de la mostra, Fet d'Encàrrec, amb la col·laboració del taller de Manolo García, realitzarà i plantarà, coincidint amb la inauguració, el dijous 17 de febrer, una particular falla vinculada a la mateixa mostra, una Instal·lació general de localització urbana (combustible) (IGLU), la primera falla amb ninots creats a partir de la tecnologia de la realitat augmentada i que es cremarà a les instal·lacions de la UPV el dimecres 9 de març.
No hay comentarios:
Publicar un comentario