martes, 16 de junio de 2015

Eventos:Hui inauguració a València de l'exposició "Norman Bethune: l'empremta solidària". 28 de junio: gymkana familiar para aprender jugando sobre el PN Chera-Sot de Chera

Inauguració a València de l'exposició 
"Norman Bethune: l'empremta solidària"

Lloc: Palau de Cerveró (Universitat de València), Pl. de Cisneros 4
Dia: dimarts 16 de juny 2015
Hora: 20h.

Hi ha personatges que atrauen per damunt de les seues ideologies. Són persones altruistes que entreguen la seua vida als més vulnerables. Persones convençudes que cada individu per si sol pot canviar el món i transformar-lo en un lloc més just i solidari. El doctor Norman Bethune (Gravenhurst, Ontario, Canadà, 1890 - Hebei, Xina, 1939), autèntic metge sense fronteres, és una d’aquestes persones. La Universitat de València presenta l’exposició Norman Bethune. L’empremta solidària, en el Palau de Cerveró, on mostra les fotografies de la vida d’aquest destacat metge, les seues accions humanitàries, així com els avanços aportats a la medicina a Espanya. Bethune tingué una curta però intensa trajectòria vital. Després de participar en la Primera Guerra Mundial com a sanitari, es converteix en un reputat cirurgià toràcic, que arriba a desenvolupar instruments quirúrgics innovadors contra la tuberculosi. 

No obstant això, la seua condició de prestigiós metge no el satisfà. El commou la pobresa que es viu a Montréal en els anys trenta després de la gran crisi. Exerceix llavors la medicina social, atén els més desfavorits i defensa, amb passió, polítiques noves de sanitat pública. La creixent puixança del feixisme a Europa el turmenta i decideix viatjar a Espanya en 1936 per posar els seus coneixements i energia al servei de la causa republicana en la Guerra Civil. Crea el Servei Canadenc de Transfusió de Sang i es dedica a salvar vides, mentre viu el drama de la contesa espanyola. Després de la seua experiència a Madrid, viatja a Almeria i, juntament amb els seus col·laboradors, presta una ajuda vital a la població de Màlaga en la seua fugida de la ciutat cap a Almeria al febrer de 1937. 

Aquest episodi tràgic quedarà reflectit en un esborronador relat seu i en les fotografies del seu col·laborador Hazen Sise. Bethune torna llavors al Canadà per recaptar fons per al Servei de Transfusió de Sang, però en 1938 les seues profundes inquietuds el porten aquesta vegada a la Xina al costat de l’Exèrcit Popular que lluita contra la invasió japonesa. Després d’exercir una labor incansable com a cirurgià de campanya, Bethune mor en 1939 de septicèmia. Es converteix en una llegenda i avui continua sent considerat com un heroi nacional per la població xinesa. L’exposició Norman Bethune. 

L’empremta solidària, comissariada per Jesús Majada, traça un recorregut per la vida de Bethune a través d’una sèrie de fotografies que recullen els seus inicis com a prestigiós cirurgià a Montreal, la seua tasca sanitària a Espanya durant la Guerra Civil i el seu treball a la Xina com a cirurgià de campanya al front. Ofereix, així mateix, un document gràfic únic de l’èxode de la població malaguenya a Almeria al febrer de 1937, un testimoni de valor excepcional d’un tràgic episodi de la Guerra Civil espanyola. 

Dimecres 17 de juny, a les 19:00 h · 
Presentació dramatitzada de l’exposició Norman Bethune L’empremta solidària, segons idea de Jesús Majada, comissari de l’exposició. · 
Presentació del còmic El paseo de los Canadienses, de Carlos Guijarro, editat per Edicions del Ponent, amb la presència de l’autor del llibre i de l’editor, Paco Camarasa. 
Lloc: Centre Cultural La Nau. Aula Seminari. Carrer de la Universitat, 3a planta. 

Dimarts 23 de juny, a les 18:30 h · 
Taula redona: «Davant la barbàrie: ajuda sanitària en temps de guerra»
Participen: Mila Font, Delegada de Metges Sense Fronteres en la C. Valenciana i Múrcia; Representant de Creu Roja Espanyola; Natalia Fernández, Universitat Autònoma de Barcelona, editora i traductora del llibre de Norman Bethune Las heridas (Ed. Pepitas de Calabaza, 2012). Modera: Àlvar Martínez Vidal (IHMC López Piñero). · 
Proyección del documental Bethune (1964) 58’, V. en anglès. Produït pel National Film Board de Canadá. Director: Donald Brittain. 
Lloc: Sala d’actes del Palau de Cerveró. Plaça de Cisneros, 4. 

Dimecres 24 de juny, a les 18:30 h · 
Taula redona: «Bethune: compromís solidari i acció humanitària en conflictes bèl·lics» 
Participen: José Elías Esteve, professor i membre de l’IDHUV; Almudena Bernabeu, advocada internacional, defensora dels drets humans; Natalia Fernández, Universitat Autònoma de Barcelona, editora i traductora del llibre de Norman Bethune Las heridas (Ed. Pepitas de Calabaza, 2012). Modera: Javier de Lucas, IDHUV. · 
Projecció del documental Heart of Spain (1937) 30’, V. en espanyol. EE.UU. Director: Herbert Kline. Produïda pel CBC. 
Lloc: Sala d’actes del Palau de Cerveró. Plaça de Cisneros, 4. 

Dimarts 30 de juny, a les 18:00 h · 
Projecció de la pel·lícula Bethune. La forja de un héroe (1990) 
115’ V.O. anglès, subt. espanyol. Director: Philip Borsos. Protagonitzada per Donald Sutherland, Helen Mirren y Anouk Aimée. Presenta: Javier de Lucas. 
Lloc: Sala d’actes del Palau de Cerveró. Plaça de Cisneros, 4. 

Dimecres 1 de juliol, a les 18:00 h · 
Projecció del documental De Madrid al hielo (2011). 
75’ V. O. anglès, subt. Espanyol. Amb la presentació a càrrec del seu director, Bruno L. Pacheco. 

Lloc: Saló d’actes del Palau de Cerveró. Plaça de Cisneros 4.

El Parque Natural de Chera-Sot de Chera constituye uno de los territorios valencianos donde se concentran valores ambientales y culturales de especial relevancia. Las tierras de este espacio natural protegido albergan una incalculable riqueza geológica, biológica, hidráulica y cultural. Estas cuatro características destacadas dotan al territorio de bellos paisajes de piedra y agua, y hermosos enclaves y rincones de especial interés.
El Ayuntamiento de Chera organiza la tercera edición del Peque Finde, un fin de semana repleto de actividades para los más pequeños que se celebrará los próximos días 27 y 28 de junio de 2015. El Parque Natural colabora con esta iniciativa de la Concejalía de Cultura de Chera, realizando una gymkana familiar para descubrir jugando los misterios que esconde este espacio natural protegido. La actividad  está incluida en el programa del Peque Finde y tendrá lugar el domingo 28 de junio a las 9:30 h en la plaza del Ayuntamiento de Chera. Más información aquí
Datos de la actividad:
  • Fecha: domingo 28 de junio de 2015
  • Hora: 09:30 h
  • Lugar de encuentro: Plaza España (Ayuntamiento) CHERA
  •  Avisos: actividad gratuita. Plazas limitadas. Inscripción previa obligatoria (De lunes a viernes de 9 a 14 h)

No hay comentarios:

Publicar un comentario