lunes, 9 de mayo de 2016

Eventos: Hui, el telescopi històric de la Universitat obri les portes dilluns per a visionar el trànsit de Mercuri. Demà 10: JORNADA TÈCNICA “10 anys de la llei de patrimoni arbori en la Comunitat Valenciana”

El telescopi històric de la Universitat obri les portes hui dilluns per a visionar el trànsit de Mercuri

L’Observatori Astronòmic de la Universitat ha organitzat una observació pública amb motiu del trànsit de Mercuri, que tindrà lloc aquest dilluns 9 de maig des de les 13 a les 19 hores. L’observació es farà utilitzant el telescopi històric de l’Observatori, un telescopi refractor Grubb de l’any 1909 que està ubicat en l’edifici de Rectorat de la Universitat.
El trànsit de Mercuri és un fenomen astronòmic peculiar que només ocorre una desena de vegades cada segle. Consisteix en el pas d’aquest planeta per davant del disc solar.
El dilluns 9 de maig es produirà un d’aquests trànsits, tindrà una duració de diverses hores (13-19 hores) i és visible perfectament des de València amb l’equipament adequat i si el temps no ho impedeix.
El director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat, José Carlos Guirado, ha explicat que “pretenem utilitzar el telescopi Grubb de l'Observatori situat en la cúpula de l'edifici del Rectorat, convenientment equipat per a realitzar una visió segura del disc solar”. La visita inclourà el visionat d'imatges astronòmiques i la reconstrucció del despatx d'Ignacio Tarazona Blanch, fundador de l'Observatori Astronòmic de la Universitat.
Y en la Ciudad de las Ciencias, el público general tendrá también la oportunidad de asistir a la observación astronómica de telescopios desde el Umbracle de 15:30 a 20:00 horas en la que podrán presenciar esta conjunción astronómica en directo. También de 17:00 a 20:00 horas se realizará una videoconferencia con la Agencia Espacial Europea en el Auditorio Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. El acceso es libre hasta completar aforo (plano de accesos en Galería Multimedia). 
Tránsito de Mercurio
Aunque Mercurio pasa entre la Tierra y el Sol al menos tres veces al año, debido a la inclinación de su órbita, es extraño que se produzca la alineación exacta, por lo que los tránsitos solo pueden ocurrir en mayo o noviembre. En esta ocasión, su diminuto disco, 150 veces más pequeño que el Sol, tardará más de 7 horas en recorrer la gigantesca esfera de nuestra estrella.
Los tránsitos se producen cuando un planeta pasa delante del disco del Sol. En ese momento, el planeta se ve como un pequeño disco negro que se mueve lentamente frente al brillante círculo solar. Las órbitas de Mercurio y Venus se encuentran dentro de la órbita terrestre, por lo que son los únicos planetas que pueden pasar entre la Tierra y el Sol para producir el tránsito. 

JORNADA TÈCNICA  “10 anys de la llei de patrimoni arbori en la Comunitat Valenciana”

DIA: 10 MAIG 2016 
LLOC: Auditori Joan Plaça
HORARI: de 9h a 14:20h i de 16h a 18:30h
INSRIPCIÓ: assistència gratuïta amb inscripció prèvia a través del telèfon 961920300 o de la direcció de correu flora.banc@gva.esORGANITZA: Generalitat Valenciana, CIEF, Ajuntament de València, VAERSA, Jardí Botànic de la Universitat de València

DESCRIPCIÓ

El Jardí Botànic acull la jornada tècnica “10 anys de la llei de patrimoni arbori en la Comunitat Valenciana” en què es reuniran experts en la gestió d'arbres monumentals i s'abordarà la situació del Catàleg de la Comunitat Valenciana de l'any 2012. Una jornada presentada per Elena Cebrián Consellera d´Agricultura, Medi Ambient,  canvi Climàtic i desenvolupament Rural, Isabel Mateu,  Directora del Jardí Botànic i Antoni Marzo, director General de Medi Natural i d´Avaluació Ambiental.
També es revisaran els catàlegs municipals i la gestió en altres comunitats autònomes així com els aspectes tècnics sobre la conservació i les actuacions sobre aquests éssers vius. I és que un arbre monumental o és per les seues dimensions, edat, valors històrics, culturals o simbòlics que fan d’ell un exemplar únic i de gran valor. El Catàleg d'Arbres Monumentals de la Comunitat Valenciana recull 880 exemplars de 63 espècies: olivera, savina turífera, garrofer, carrasca i palmera datilera en són els mes abundants.
Recentment, el Jardí Botànic va presentar el monogràfic dedicat a aquests gegants verds, “L’arbreda monumental” a càrrec de Manuel Costa i José Plumed, que també intervindran en la jornada. Coneixerem l’arbreda i la col·lecció de palmeres del nostre Jardí ben de prop gràcies a una visita guiada. A més es parlarà de conservació d’aquests exemplars, dels processos de senescència i de la datació dels exemplars vells.  Una jornada que posarà en valor els nostre patrimoni més verd i que reunirà personalitats del món de la botànica, la jardineria, l’arboricultura i la gestió del patrimoni.
Per a saber més sobre l’arbreda monumental del Jardí: www.espores.org/botanics/descobrint-arbreda-monumental-del-botanic.html

MÉS INFORMACIÓ


No hay comentarios:

Publicar un comentario