domingo, 24 de julio de 2011

Notícies diumenge 24 de juliol. 100 anys del descobriment de Machu Picchu



La ciutadella de Machu Picchu es troba encimbellada en una ensellada de la Serralada dels Andes, a 2.430 metres d'altitud sobre el nivell del mar. Es creu que este conjunt monumental va exercir una important funció ritual en el culte del sol practicat per les poblacions incaiques que es van assentar en la regió entre els segles XI i XVI.



A més de l'extraordinària bellesa del seu emplaçament, Machu Picchu és probablement la més aconseguida realització arquitectònica del període d'apogeu de l'Imperi Inca. Els seus murs, terrasses i rampes colossals estan construïts de tal manera que fan la impressió d'haver sigut tallats en la roca mateixa de les muntanyes. Així mateix, esta regió de la conca alta de l'Amazones destaca per la diversitat de la seua fauna i flora.



La ciutadella estava amagada en els contraforts orientals del bosc tropical andí fins que va ser descoberta el 24 de juliol de 1911 per Hiram Bingham. No obstant, alguns habitants de la zona sabien ja de l'existència de Machu Picchu. Sense anar més lluny, quan Bingham va arribar a l'antiga ciutat imperial hi havia dos famílies de llauradors que vivien en el lloc. Les primeres referències directes a Machu Picchu de fet daten de 1902, quan un grup de cusqueños va visitar els vestigis de la ciutat.
El lloc va ser inscrit en La Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO en 1983 pels seus valors culturals i naturals. En l'actualitat és la major atracció turística del Perú. No obstant, este èxit suposa també riscos per a la bona preservació de la ciutadella.

Camino a Machu Picchu



"Entonces en la escala de la tierra he subido
entre la atroz maraña de las selvas perdidas
hasta ti, Macchu Picchu.
Alta ciudad de piedras escalares,
por fin morada del que lo terrestre
no escondió en las dormidas vestiduras.
En ti, como dos líneas paralelas,
la cuna del relámpago y del hombre
se mecían en un viento de espinas.
Madre de piedra, espuma de los cóndores.
Alto arrecife de la aurora humana.”

Pablo Neruda, “Altos del Macchu Picchu”.






Hui: La sobrepesca de peces de pequeño tamaño afecta a todo su ecosistema marino; ¿Arroz transgénico en su paella?; Un terremoto de 6,5 grados sacude el noreste de Japón sin causar daños; El calor extremo afecta a 132 millones de personas en centro y este de EEUU; «Hay que investigar e incentivar los cultivos de los pobres si queremos acabar con la hambruna»; Batalla ganada al mosquito tigre; Obtienen pasta de papel a partir del tratamiento de residuos agrícolas con ultrasonidos; Descubra desde su ordenador un asteroide peligroso para la Tierra; Curiosity visitará el Mont Blanc de Marte; Atapuerca vivió rituales caníbales durante más de un millón de años; Diario de excavaciones en Facebook para las excavaciones arqueológicas de Bílbilis y Valdeherrera; Sanidad detecta 10 casos de legionella relacionados en Alcàsser en 15 días;



Aeroport de València: Mapa del rudio de los aviones; Un estudio de la Universidad de Zaragoza triplica el mapa de regulación de los genes de la tuberculosis; Psicologia: Prisioneros de la Red; i Esports: Cuerpos al límite.

No hay comentarios:

Publicar un comentario