viernes, 10 de septiembre de 2010

Al costat del cole: El Palau de Cerveró acull la setena edició del Certamen Nacional de Fotografia Científica del CSIC

A través de 50 sorprenents instantànies, l’espectador s’acosta a la bellesa de la ciència

. Més de 650 fotografies es van presentar a aquest certamen fotogràfic organitzat pel CSIC i la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia.

. Amb aquesta mostra arranca la temporada d’exposicions d’aquest edifici de la Universitat situat en ple centre històric de València.

El Palau de Cerveró de la Universitat de València, que és seu de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, un centre mixt de la Universitat de València i del Consell Superior d’Investigacions Científiques, acull des de demà i fins al proper 23 de setembre l’exposició Fotciencia, una mostra que aplega les cinquanta fotografies guanyadores i seleccionades en el 7è Certamen Nacional de Fotografia Científica Fotciencia, que convoca el CSIC i la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT).

Les obres seleccionades, que acosten la ciència i la tecnologia als ciutadans mitjançant una visió artística, han estat elegides pel seu valor científic, però també divulgatiu i artístic, i s’acompanyen d’un comentari escrit pels autors sobre el fet científic que il·lustren.

Les instantànies reproduïdes són la finestra des de la qual l’espectador pot admirar la tasca de l’investigador, les aplicacions científiques dels seus treballs, la biodiversitat del món que ens envolta i fins i tot allò que s’amaga en el que és més petit, el món "micro", amb instantànies que ens mostren una realitat imperceptible als nostres sentits.

El visitant hi pot observar imatges tan sorprenents com el creixement d’una gavina dins de l’ou; el camuflatge protector i perfecte d’una eruga que es confon amb una planta; belles bombolles motivades per reaccions químiques; instal·lacions tecnològiques de grans dimensions com el gran telescopi de Canàries o la inabastable per a la vista, però esfereïdora, ungla d’una paparra. Fet i fet, totes són imatges impactants i de gran bellesa sobre el món de la ciència que atrauran l’atenció tant dels nens com dels experts en ciència i dels que no ho són tant, perquè l’exposició està pensada per divulgar la ciència entre tota mena de públic.

Precisament un dels objectius de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero és acostar la ciència i la tecnologia als ciutadans. Amb aquesta exposició, que incorpora a més la mirada més artística, arranca aquest curs la temporada d’exposicions del Palau de Cerveró, un edifici de la Universitat de València situat al barri de la Seu, al bell mig del centre històric de València.

Fotciencia és un certamen convocat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT). El 2009, hi van concórrer 673 fotografies, presentades per uns 300 participants. Cada any, un jurat compost per investigadors, gestors, divulgadors de la ciència i fotògrafs, elegeix les millors fotografies i en selecciona mig centenar per formar part del catàleg i de l’exposició itinerant.

En aquesta 7a edició, ha comptat amb la participació de més de 300 autors, que van presentar a concurs més de 650 fotografies, de les quals 26 pertanyen a la categoria general (objectes de més d'1 mm) i 24, a la categoria micro (objectes de fins a 1 mm o imatges captades amb tècniques microscòpiques). Aquestes imatges, en què l’art i la ciència van de la mà en perfecta harmonia, ens permeten adoptar un punt de vista diferent i curiós sobre l’activitat científica.

Així mateix, l’edició d’enguany ha concedit dos premis especials amb motiu de l’elecció per la UNESCO del 2010 com a Any Internacional de la Biodiversitat i Any Internacional de l’Acostament de les Cultures.

Podeu consultar totes les imatges en el catàleg de l'exposició: http://www.csic.es/web/guest/fotciencia7

Font: Universitat de València

No hay comentarios:

Publicar un comentario