lunes, 27 de septiembre de 2010

Setmana del cor

Més de 17 milions de defuncions per any col·loquen a les malalties cardiovasculars al capdavant de les causes naturals de mort en tot el món. Tal és la seua incidència que esta xifra és major que la que registren la suma d'alguns dels majors problemes per a la salut humana, com la sida, la tuberculosi, els distints tipus de càncer o les malalties respiratòries cròniques.



Enguany 2010 se celebra la desena edició del Dia Mundial del Cor, que servix a més per a prologar la Setmana del Cor, en la que se celebren distintes activitats saludables destinades a augmentar la franja de conscienciació necessària per a fer front als factors de risc. Les celebracions oficials estan organitzades per la Federació Mundial del Cor i coordinades a Espanya per la Fundació Espanyola del Cor i la Societat Espanyola de Cardiologia.

El lema oficial d'enguany és “Jo treballe amb cor”. Es tracta d'una doble referència destinada, d'una banda, a la necessitat extremar les conductes preventives, i d'un altre, a fer dels entorns laborals espais saludables, en un crida múltiple que comprén els empleats, els ocupadors i les autoritats sanitàries i laborals.



Coincidint amb al desé aniversari d'este Dia Mundial, la Federació Mundial del Cor ha publicat deu senzills passos que tenen com a objectiu enfortir la nostra salut cardiovascular. És important destacar que este decàleg hauria d'aplicar-se a totes les persones, per descomptat també als jóvens, una franja d'edat que es veu seriosa i creixentment afectada per fenòmens com el sedentarisme i la sobrecàrrega.

Les deu mesures inclouen una millora en la nostra alimentació, donant prioritat a aliments saludables (fruita, verdura) i evitant greixos saturats; realitzar algun tipus d'activitat física (es recomana un mínim de 30 minuts diaris); no fumar; controlar el pes; realitzar un control mèdic per a conéixer el nostre grau de risc; limitar al màxim el consum de begudes alcohòliques.



La resta de mesures es dirigix als llocs de treball, espais on en definitiva passem bona part de les nostres vides i que no poden quedar-se al marge d'una opció saludable de vida. Per això, la Federació Mundial del Cor recomana exigir que el nostre centre de treball siga un espai sense fums; fomentar la realització d'exercici en l'entorn laboral; fer dels menjadors laborals espais saludables d'aliments, i evitar en la mesura que es puga l'estrés.

Més informació: Fundación Española del Corazón http://www.fundaciondelcorazon.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario