domingo, 19 de septiembre de 2010

Les plantes i els animals més rars

La Universitat d'Arizona, a través de l'International Institute for Species Exploration, ha elaborat una curiosa llista amb els animals i vegetals més sorprenents del món.

L'astúcia per a atacar o defendre's, els colors cridaners i els comportaments peculiars van ser algunes de les consideracions dels científics per a elaborar una llista que, generalment, desperta curiositat entre els aficionats a la zoologia i la botànica, però que en el marc de l'Any Mundial de la Biodiversitat adquirix més transcendència.

Un dels animals més sorprenents és el Swima bombiviridis, més conegut com el cuc bombarder. Esta espècie aquàtica que viu entre els 1.800 i 3.700 metres de profunditat té la capacitat de llançar parts del seu cos (que es regeneren amb el temps) de color verd fosforescent. Les bombes lluminoses que tira als seus depredadors poden romandre enceses durant diversos segons.

Els investigadors han pres el cuc bombarder com a exemple per a indicar el poc que coneixem sobre la vida en les profunditats de l'oceà. Els experts ni tan sols saben amb precisió quin és el depredador d'este animal, que va ser descobert per submarins controlats remotament en el nord-est i l'oest de l'oceà Pacífic.

Un altre animal que ha meravellat els biòlegs és el Danionella dràcula o peix dràcula, que habita en un rierol de Mianmar. Els mascles d'esta espècie compten amb dents esmolades, semblants a uns xicotets claus, que utilitzen per a competir amb els seus rivals a l'hora de la conquista amorosa.

Sense eixir de l'aigua, un altre exemplar que va aconseguir conquistar els científics de l'International Institute for Species Exploration va ser l'Histiophryne psychedelica, un peix granota amb rostre pla i colors psicodèlics albirat en les proximitats de l'illa d'Ambó (Indonèsia).

A Madagascar, un país que sol meravellar per l'intacte de la seua diversitat biològica, va ser trobada la Nephila komaci, una aranya d'ulls daurats capaços de teixir xarxes de més d'un metre de diàmetre.

Les plantes no es queden arrere quant a característiques sorprenents. Els naturalistes van trobar una espècie carnívora denominada Nepenthes attenboroughii en l'illa de Palawan (Filipines) que pot capturar una quantitat d'insectes semblant en volum a una pilota de rugbi.

El fong africà Phallus drewesii, el vegetal Dioscorea orangeana, la bavosa marítima Aiteng ater, el peix elèctric Gymnotus omarorum i l'esponja Chondrocladia turbiformis completen esta curiosa llista, l'objectiu del qual és la classificació i la protecció de la tan amenaçada biodiversitat.
Més informació: http://species.asu.edu/Top10

L'any passat:

No hay comentarios:

Publicar un comentario