Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes (este dissabte, 25 de setembre), L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, organitzen, en col·laboració amb la Federació Valenciana de Persones Sordes (FESORD), un cicle cinematogràfic sobre les persones amb problemes de sordesa. El cicle, que porta per títol Les persones sordes, una mirada diferent, tindrà lloc entre els mesos de setembre i octubre.
Hui, dijous 23 de setembre, és l'inauguració a les 18 h, al Palau de Cerveró (plaça de Cisneros 4, al costat del cole), seu de l’Institut. La primera pel·lícula projectada serà Black, del director de cinema indi Sanjay Leela Bhansali, i serà presentada per Geneth Corcuera, primera estudiant sordcega de la universitat espanyola.
El cicle està dedicat a abordar la realitat cultural i social de les persones sordes. A través de sis pel·lícules, tracta d’acostar la comunitat sorda a la societat, mostrant la situació en què viuen les persones amb sordesa i els oients que les envolten. Així mateix, el cicle pretén suscitar la reflexió i el debat sobre qüestions com la identitat i la cultura sorda, les relacions familiars entre sords i oients, els problemes de comunicació, formació i educació de les persones sordes i sordcegues, la integració social dels sords, la llengua de signes o la sordesa unida a discapacitats psíquiques.
El dijous, 30 de setembre, es projectarà la pel·lícula ¿Qué tienes debajo del sombrero?, de Lola Barrera i Iñaki Peñafiel (Espanya, 2006), i serà presentada per Antonio Ferrer Manchón, doctor en psicologia i expert en cultura i comunitat sorda. Aquesta pel·lícula, produïda per Julio Medem, conta la vida de Judith Scott, una escultora nord-americana de 62 anys a què li arriba al reconeixença internacional després de viure 36 anys en una institució psiquiàtrica. Judith té síndrome de Down i és sorda. Aquesta història, narrada per la seua germana bessona, Joyce, sense discapacitat, és el detonant d’una pel·lícula que viatja al Creative Growth Art Center a Califòrnia i descobreix altres personatges que com Judith busquen expressar-se per mitjà de l’art. ¿Qué tienes debajo del sombrero? és una reflexió sobre l’aïllament que pot provocar una discapacitat i de com mitjançant l’art s’aconsegueix restaurar la comunicació.
Más allá del silencio (Jenseits der Stille), de Caroline Link (Alemanya, 1996), és el llargmetratge del dijous 7 d’octubre i serà presentat per Arancha Díez, coordinadora de l’Àrea de Famílies i Educació de la Fundació CNSE (Confederació Estatal de Persones Sordes). Tracta sobre la vida de Lara, filla de sords, que fa d’intèrpret als pares des de menuda. Els ha d’ajudar amb els tràmits del banc o assistir amb ells a les xarrades del col·legi. Per Nadal, sa tia Clarissa, aficionada a la música, li regala un clarinet i comença a descobrir el món de la música, desconegut per als pares. Amb el pas dels anys, Lara es torna una talentosa clarinetista i amb 18 anys desitja mudar-se al conservatori de Berlín, cosa que ha de conciliar amb la dependència del pare, Martin, molt afectat per la desaparició de la seua esposa, morta en un accident de circulació. La pel·lícula retrata els conflictes entre la filla oient i els pares sords, i l’esforç per superar-los, la responsabilitat i el poder que adquireix la xiqueta des de la infància, actuant de pont de comunicació entre els progenitors i la resta de la societat, i la incomprensió inicial del pare davant les aspiracions musicals i d’emancipació de la jove.
El dijous 14 es projectarà la pel·lícula Dulce vacío (Nothing sweet in my ear), de Joseph Sargent (Estats Units, 2008), presentada per Marian Valmaseda, directora de l’Equip Específic de Discapacitat Auditiva de la Comunitat de Madrid. La pel·lícula té com a protagonistes una parella formada per una mare sorda i un pare oient que s’enfronten davant la possibilitat de permetre que el fill reba un implant capaç de fer-lo sentir-hi per primera vegada. Il·lustra el debat sobre l’implant coclear i ens mostra la controvèrsia entre la identitat sorda com una forma de cultura, enfront de la visió de la sordesa com una deficiència o discapacitat.
L’últim dia del cicle, el dijous 21 d’octubre, hi haurà una sessió doble. A les 18 h es projectarà el documental Doris Fedrid. Entrevista a una persona sorda superviviente del holocausto, de la directora Patti Durr (Estats Units, 2009). El documental és una entrevista a Doris Fedrid, una jueva sorda nascuda a Polònia que va aconseguir sobreviure a l’holocaust nazi. Ens relata la seua vida als camps de concentració i els anys posteriors al genocidi fins avui. Finalment, a les 18:50 h es visionarà el curt El sueño de Pedro (Espanya, 2002). Produït per la Federació Valenciana de Persones Sordes (FESORD), mostra el descobriment de la integració social per part d’un xiquet sord. Ambdues projeccions seran presentades per Ángel Herrero, catedràtic de lingüística i expert en llengua de signes.
Font: Universitat de València.
No hay comentarios:
Publicar un comentario