martes, 7 de septiembre de 2010

Eventos: Exposició sobre el patrimoni territorial valencià


Costa d'Alacant. Al fons, el Mar Menor

La Nau acull una exposició que descobreix el patrimoni territorial valencià a través del recurs de la realitat augmentada
L’Institut de Robòtica ha desenvolupat una aplicació única que permet optimitzar aquesta tecnologia


El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València inicia la temporada d’exposicions d’aquest curs amb la exposició València, terra de comarques: diàlegs amb el patrimoni, que es podrà visitar a la Sala Oberta de l’històric edifici del 6 de setembre al 17 d’octubre.

L’exposició, comissariada per Emili Casanova i Vicent Artur Moreno, és una reflexió sobre la realitat geogràfica, humana i patrimonial dels territoris valencians a partir de l’articulació cohesiva comarcal presentada a través de la realitat augmentada, un recurs tecnològic innovador que optimitza el material mostrat a l’exposició.

I és que, si bé algunes instal·lacions museístiques al llarg d’Europa han incorporat aquesta tècnica, la Universitat de València, mitjançant el seu Institut de Robòtica, ha desenvolupat tecnologies i aplicacions noves, i en dimensions més grans (a Europa, un dels pocs precedents es troben en una exposició organitzada l’any passat pel parc Futuroscope) que permeten optimitzar la realitat virtual i aplicar-la a discursos museístics i patrimonials. Per això, l’Institut de Robòtica ha creat un programa perquè el visitant puga estimular les imatges que apareixeran en pantalles superposades a les imatges reals.

Aquest programa permetrà a l’espectador veure i escoltar diferents «estrats» d’accidents geogràfics, poblacions, gastronomia, festes, patrimoni... El sistema que ha desenvolupat la Universitat de València permet veure un edifici en tres dimensions, entrar dins de l’objecte, observar els diferents pisos... A diferència de la realitat virtual, que substitueix la realitat física, l’anomenada «realitat augmentada» combina ambdós plànols.

La instal·lació funciona de la manera següent. El visitant sosté amb la mà una marca similar a un codi de barres però de grans dimensions. A continuació, una càmera capta l’escena i desxifra la marca. A la pantalla, el visitant hi apareix, però a la mà ja no té un full amb una marca, sinó un objecte tridimensional que ha aparegut «màgicament». La tècnica és fonamental per a les matèries que necessiten comprensió espacial, com ara l’arquitectura, la geografia, la química...

Quatre pantalles gegants ubicades als extrems de la sala permetrà al públic assistent, a través de la «realitat augmentada», interactuar sobre els paisatges més destacats de la realitat geogràfica valenciana. En realitat, s’ha estructurat en set seccions: Els pilars de la terra; El líquid de la vida; Paisatges: natura en estat pur; El país que es menja; Ciutats històriques; A la recerca del foc: el cicle festiu, i Patrimoni.

D’aquesta manera, els visitants hi podran interactuar amb les torres de Quart; veure com prenen vida les pintures rupestres de la Comunitat Valenciana; visitar el palmerar d’Elx; vestir un uniforme de la batalla d’Almansa, o ficar-se en la pell de Jaume I, i així fins a 70 experiències associades a les comarques valencianes. Totes elles acompanyades de vídeos explicatius (dues d’aquestes quatre pantalles) que ajuden a comprendre la iconografia representada pels elements de realitat augmentada i que es podran veure en pantalles de grans dimensions que permeten la immersió d’usuaris en grup. A més, hi haurà llocs d’experimentació «augmentada» individuals on l’usuari, davant d’una pantalla, podrà utilitzant el tríptic de l’exposició i experimentar amb algunes de les icones augmentades que després veuran en l’exposició de gran format.

Uns plafons als murs de la sala a una alçària mitjana ens mostraran aquests emblemàtics paisatges i objectes seleccionats. Aquests objectes apareixeran a continuació a les pantalles quan els visitants estimulen les opcions. L’atractiu principal és que els visitants de qualsevol edat interactuaran amb l’exposició i la personalitzaran contínuament. Els visitants podran triar entre diferents famílies, les set, i temes expositius.

A més, aquesta exposició es tracta d’una mostra transversal i multidisciplinar, coordinada per un equip de geògrafs, historiadors, arqueòlegs, lingüistes, especialistes en robòtica, informàtica, cartografia... En aquesta mostra ha intervingut l’Institut Valencià de Cartografia, l’Institut de Robòtica de la Universitat, de Didàctica... per tal d’oferir una informació rigorosa i, alhora, mostrar-la de la manera més atractiva i amb els nous llenguatges audiovisuals del segle XXI.

L’exposició s’ha creat amb motiu del 26 Congrés de Romanística Internacional, que s’inaugura avui dilluns al Centre Cultural La Nau i que es realitzarà fins al pròxim dia 11 a la Facultat de Psicologia de la Universitat de València. En aquesta cita s’ha previst la presència de més de 1.000 congressistes.

L’exposició València, terra de comarques: diàlegs amb el patrimoni també va adreçada als col·lectius escolars, que tindran l’oportunitat d’experimentar sobre el terreny els aspectes més característics de les comarques valencianes, fent servir tecnologies d’última generació. També es preveu que es farà circular pels municipis que la demanen.

Font: Universitat de València

No hay comentarios:

Publicar un comentario