Conferència sobre la interrelació de l'astrologia, meteorologia i medicina
Data:20 de maig de 2014 de 17:00 a 19:00. Dimarts.
Lloc de realització:Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)
Descripció:
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari The comet and the plague: medical and astrological debates in early modern Venice, que tindrà lloc el pròxim dimarts 20 de maig, a les 17 hores, a la sala de conferències de l'Institut. El seminari, que es desenvoluparà íntegrament en anglès, serà impartit per Dario Tessicini, senior lecturer in italian (Durham University).
La conferència se centrarà en l'estudi de la difusió del coneixement científic a través de fullets i publicacions similars. Els casos concrets a tractar tenen el seu origen en les escriptures mèdiques i astrològiques que van inundar les llibreries venecianes després de la plaga de 1576 i després del cometa de l'any següent. Textos plens de discursos curts i diàlegs satírics, amb estil poètic en llatí, a més de cartells. A través de l'anàlisi del contingut, la funció, el gènere i les maneres de circulació d'aquestes publicacions, el seminari planteja com a objectiu aportar algunes consideracions sobre la interrelació entre l'astrologia, la meteorologia i la medicina en la primerenca Venècia moderna.
Dario Tessicini és senior lecturer in italian en la Universitat de Durham. Es va doctorar en història de la ciència i ha treballat en projectes de recerca sobre la història de la filosofia, l'astronomia/astrologia, i la medicina en la Itàlia del segle XVI. Així mateix, ha publicat un llibre sobre Giordano Bruno, I dintorni dell'Infinito. Giordano Bruno e l'astronomia alla fine del Cinquecento (2007), així com articles sobre Copèrnic i Fracastoro (amb M. A. Granada), Cornelius Gemma, la Geografia de Ptolemeo i sobre la història de l'astronomia a Itàlia. L'actual treball aborda la literatura sobre la meteorologia i la medicina, després de la plaga de 1575-1576, és al mateix temps un projecte més ampli sobre la història de la ciència a Itàlia en les dècades prèvies a les observacions telescòpiques de Galileu Galilei.
Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró..
-----------------------------------------------
------------------------------------------------------
DEL CONREU AL PATRIMONI. L'AGRICULTURA VALENCIANA AL MUSEU VALENCIÀ D'ETNOLOGIA
CONFERÈNCIES DEL BOTÀNIC 2014
DIA: DIMECRES, 21 DE MAIG DEL 2014
Auditori Joan Plaça del Botànic, 19h.Entrada lliure i aforament limitat
Encetem el Cicle de conferències del Botànic 2014 que enguany forma part de la campanya anual d'activitats El valor de les llavors. Xerrades temàtiques per a reivindicar el paper dels sements a la ciència, l'agricultura, l'etnologia i l'activisme.
JOAN SEGUÍ I JOSÉ V. AGUILARDirector i conservador del Museu Valencià d'EtnologiaAl Museu Valencià d’Etnologia, malgrat la diversitat de les col·leccions, els objectes i materials vinculats al món de l’agricultura tradicional conformen, sense dubte, la seua ànima discursiva. Es parlarà de la forma en que una institució com és un museu construeix un discurs i concreta una museografia al voltant de l’activitat agrícola, i de com eixe discurs en aquest cas pot servir per refermar el valor patrimonial dels espais, les tècniques i els sabers agrícoles valencians.
Joan Seguí és Director del Museu Valencià d'Etnologia des de 2008, institució de la qual era conservador des de 2001. És llicenciat en Història amb especialitat en arqueologia per la UV, i Màster en arqueologia del territori i PhD per la University of Leicester. Ha escrit diversos estudis i articles en publicacions com el Journal of Mediterranean Archaeology, International Journal of Historical Archaeology o la Revista Valenciana d’Etnologia, de la qual va serr director entre 2005 i 2007.
No hay comentarios:
Publicar un comentario