lunes, 11 de octubre de 2010

Enlaces Ecología: L'Estat de Conservació de les Aus a Espanya 2010


El document recopila l'última informació sobre la situació de cada espècie d'au al nostre país i actualitza les categories d'amenaces.

Un 23% de les espècies d'aus presents a Espanya amb regularitat té un elevat risc d'extinció.

Amb motiu del compromís de la Unió Europea de detindre la pèrdua de Biodiversitat en 2010, l'organització SEO (Societat Espanyola d'Ornitologia)/BirdLife mostra amb la publicació de “L'Estat de Conservació les Aus a Espanya 2010” el marcat incompliment de La Meta 2010 de la UE segons l'actual estat de conservació de les aus.

En el temps transcorregut des de la publicació de l'últim Llibre Rojo de les Aus d'Espanya (2004), la gran majoria de les espècies que estaven amenaçades ho continuen estant, i hi ha noves espècies amenaçades o amb tendències negatives preocupants. Un 23% de les espècies d'aus presents a Espanya amb regularitat té un elevat risc d'extinció, un altre 23% de les aus comunes presenta una tendència negativa i un 74% de les Àrees Importants per a la Conservació de les Aus mostra una tendència o un estat de conservació desfavorable.



Objectiu no complit: frenar la pèrdua de biodiversitat per al 2010
Per tant, queda clar que Espanya, igual que la resta dels països de la Unió Europea, no ha complit amb l'objectiu de detindre la pèrdua de biodiversitat en 2010. Açò ha succeït a causa d'una varietat de circumstàncies, que poden resumir-se en una falta de compliment de la legislació vigent i en un retard considerable en el desplegament i aplicació de les distintes estratègies i plans de conservació d'espècies i espais protegits.



Situació de les aus comunes
La tendència de les aus que fins ara presenten grans poblacions i àrees de distribució extenses ha de ser objecte d'especial preocupació. El seguiment de més d'un decenni mostra que més d'un 20% d'estes aus, que denominem comuns, presenta una tendència negativa. Este declivi és símptoma o indicador que el funcionament d'alguns hàbitats està alterat de forma significativa. Caldria corregir esta situació com més prompte millor per a evitar que estes i altres espècies passen a figurar en la Llista Roja a mitjà termini.

D'altra banda, els indicadors ens revelen que els mitjans agrícoles estan veient-se sotmesos a una major pèrdua de biodiversitat que altres ambients i, per tant, és necessari prendre mesures específiques que frenen i revertisquen esta situació. Cada any el declivi mitjà registrat en estes poblacions d'aus lligades als mitjans agrícoles és més acusat, sent encara major en sistemes agrícoles de secà (especialment cultius cerealistes).



Grups d'aus més amenaçats
Actualment, el grup d'espècies més amenaçat són les aus aquàtiques. De fet, huit dels16 taxons (espècies i subespècies d'aus) catalogats “En Perill Crític” són aus d'este ambient, la major part pel fet que tenen poblacions molt xicotetes i requeriments molt estrictes d'hàbitat.

També és molt preocupant l'estat de conservació que presenten les espècies d'hàbitats esteparis. El 67% d'elles es troba en alguna categoria d'amenaça.

Les aus marines també es troben en un deficient estat de conservació. Encara que la majoria de les seues colònies estan protegides, la seua tendència és negativa, principalment per l'elevada mortalitat adulta. Les captures accidentals en arts de pesca i la contaminació per hidrocarburs són les principals causes d'esta mortalitat.



Encara que les aus comunes dels hàbitats forestals mostren, en general, un aparent bon estat de conservació, també inclouen un bon nombre d'espècies amenaçades, com el gall salvatge, el milà real, o alguns passeriformes forestals endèmics de les Illes Canàries que estan catalogats “En Perill".


Per a vore esta llista: Enlaces de Ecología.
Font: SEO

No hay comentarios:

Publicar un comentario