lunes, 2 de marzo de 2015

Eventos: Día 3, Día Mundial de la Audición. Dia 4: El costat fosc de la llum. Dia 5: Dona i Ciència.

El día 3 de marzo en la entrada oeste del Museo, en Calle Menor, con motivo del Día Mundial de la Audición, la Ciudad de las Artes y las Ciencias en colaboración con la Asociación de padres de personas con discapacidad auditiva (ASPAS), celebra una jornada de libre acceso dedicada a dar a conocer a todo el publico que visite el Museo distintas historias de superación y mejora protagonizadas por personas sordas.

Niños y jóvenes sordos en colaboración con logopedas, desarrollarán con el público asistente una variada gama de talleres para que se ponga literalmente en la piel de la persona sorda viviendo su día a día.
--------------------------------------------------------------------------------
El costat fosc de la llum
Conferència: Conseqüències de la contaminació lumínica per a l’ambient i la salut
amb Joaquim Baixeras, Ángel Morales Rubio i Enric Marco(Universitat de València)
L’enllumenament públic nocturn ha permès que la vida dels humans no es reduisca només a les hores de llum natural. Tanmateix el seu abús ha generat un nou tipus de contaminació que ens furta un bé que sempre havíem posseït: el cel estrellat. Els primers afectats foren els astrònoms, que no podien accedir fàcilment al seu objecte d’estudi. Però ben aviat els biòlegs s’adonaren que la irrupció descontrolada de llum artificial en el medi natural causa un gran efecte negatiu sobre la vida silvestre.
Finalment, la recent introducció de la tecnologia LED de llum blanca en l’enllumenat públic, amb una forta contribució de llum blava, inhibeix la producció de melatonina, l’hormona reguladora dels cicles circadians i, com a conseqüència, també afecta la salut humana. La contaminació lumínica és un clar exemple de com un gran avanç de la tecnologia humana pot tornar-se contra nosaltres si no hi posem mecanismes de control.
Joaquim Baixeras és membre de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i del Departament de Zoologia de la Universitat de València, Ángel Morales Rubio pertany al Departament de Química Analítica de la Universitat de València i Enric Marco al Departament d’Astronomia i Astrofísica de la mateixa universitat. Tots tres han constituït Salvem la nit, el Grup de treball per a l’estudi de la contaminació lumínica de la Universitat de València.
Data: 04/03/2015
Hora: 19.00
Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99
-------------------------------------------------------------------------------------------
Amb motiu de la celebració del Dia internacional de la dona, la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Física de la Universitat de València, l’Institut de Física Corpuscular (UVEG-CSIC) i la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) han organitzat dues activitats que tindran lloc el proper 5 de març a la Biblioteca de Ciències Eduard Boscà del campus de Burjassot.
A les 12.00 hores, al vestíbul de la Biblioteca, s’inaugurarà l’exposició Investigadores en Física Nuclear, amb la participació de Pilar López Sancho, professora d’investigació del CSIC a Madrid i presidenta del grup especialitzat Mujeres en Física de la RSEF.
A les 12.30 hores, a la sala d’actes de la Biblioteca, tindrà lloc una conferència-col·loqui en què participaran com a ponents Capitolina Díaz, professora de Sociologia de la Universitat de València i presidenta d’AMIT (Associació de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas) i Kate Shaw, investigadora del CERN i de l’International Center for Theoretical Physics, i una de les personalitats més implicades en la promoció de la dona en la ciència en països en vies de desenvolupament.
En la intervenció de Capitolina Díaz, “Dones de ciències, dones en ciències, ciències amb dones”, es tractarà de mostrar la relació de les dones amb la ciència en tres nivells.
A continuació, Kate Shaw, centrarà la seua intervenció en les investigadores de física a Palestina “Women in Physics in Palestine”. En els últims anys les dones estudiantes han dominat els programes de grau de la física als territoris palestins.
Tot i això, malgrat aquests obstacles, les normes socials comencen a canviar i augmenta la quantitat de dones que s’embarquen professionalment en la física. Aquesta xarrada destacarà els reptes inherents que afronten les dones per a fer recerca científica als territoris palestins i abordarà les seues aspiracions, tant personals com investigadores.
Finalment, tindrà lloc un col·loqui de les dues ponents amb el públic assistent.
Més informació www.uv.es/fisica

No hay comentarios:

Publicar un comentario