sábado, 19 de marzo de 2011

Eventos: 12 d'abril, Conferència i observació de la Lluna

Conferència i observació de la Lluna
Satèl•lits al servici dels ciutadans: el sistema europeu de navegació Galileu per Javier Ventura-Traveset (Director de Comunicació de l’ESA)

12 d’abril del 2011 – de 20.00 a 22.00

Auditori Santiago Grisolía i Umbracle. Museu de les Ciències Príncipe Felipe.

A penes ens n’adonem, però la navegació per satèl•lit ens facilita enormement la vida cada dia. Esta és la tecnologia que, a milers de quilòmetres d’altura, usem, per exemple, cada vegada que telefonem a algú amb el mòbil, quan es tracen els mapes de previsió del temps o sempre que al volant del cotxe ens deixem guiar pel GPS per a trobar el camí correcte.

Fins ara, el mercat de sistemes de navegació d’esta classe el copaven països com els Estats Units (GPS) o Rússia (GLONASS), per raons de defensa. Però esta situació va canviant gràcies a l’aparició del sistema europeu de navegació Galileu, una constel•lació de 30 satèl•lits que garantirà en tot moment la presència d’un mínim de quatre satèl•lits (necessaris per a determinar la posició) en qualsevol punt de la Terra.

El doctor Javier Ventura-Traveset, director de Comunicació, responsable d’Educació i portaveu de l’ESA a Espanya i Portugal, tractarà en esta conferència uns quants dels aspectes més rellevants d’esta colossal empresa europea en el camp de la tecnologia espacial.

Observació astronòmica: Lluna
Coordinador de l’observació: Jordi Cornelles Arán. President de l’Associació Valenciana d’Astronomia.
Bona ocasió per a observar una lluna creixent de 9 dies perquè permet veure en la línia del terminador (la frontera entre el dia i la nit lunar) alguns dels accidents geogràfics més interessants del nostre satèl•lit.

Podrem gaudir de la magnífica visió del cràter Copèrnic, de 93 quilòmetres de diàmetre, un dels més brillants i vistosos de la Lluna, format fa vora 1.000 milions d’anys a causa d’un gran impacte i del centre del qual partixen nombrosos rajos brillants. A més de cràters, el nostre satèl•lit ens mostrarà perfectament les regions dels mars Imbrium, Cognitum i Nubium, rodejats per les muntanyes Carpatus i Riphaeus, prop de les quals va allunar l’Apollo XII al novembre de 1969.

Programa
19.30: inici de l’acreditació dels assistents.
20.00: inici de la xarrada-col•loqui a l’Auditori.
21.00: final de la conferència.
21.05: inici de l’observació a l’Umbracle.
22.00: final de l’activitat.

Activitat gratuïta prèvia inscripció.
Inici de la inscripció: 21 de març del 2011.
Les inscripcions es poden fer a través de:
◦Pàgina web de la Ciutat de les Arts i les Ciències: www.cac.es.
◦Telèfon d’informació i reserves: (+34) 902 100 031.

Accés: S’accedix a l’activitat per la porta oest del Carrer Menor del Museu (al costat de l’Hemisfèric).

No hay comentarios:

Publicar un comentario