Data 18.01.2012
Hora: 19.00 h
Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània C. Sant Ferran, 12, 46001 València
«La cristal·lografia i els premis Nobel. Any 2011: Dan Shechtman».
Conferència sobre el Premi Nobel de Química concedit a Dan Shechtman.
A càrrec de Joan Francesc Piniella, químic i catedràtic de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La quantitat de científics guardonats amb premis Nobel relacionats amb la cristal·lografia és realment notable. La Unió Internacional de Cristal·lografia, a la seva pàgina web, en presenta una llista de quaranta-un repartits en vint-i-sis de química, dotze de física i tres de medicina. Aquesta elevada presència es manté ferma al segle XXI amb onze guardonats.
Una possible raó és que la cristal·lografia moderna és una ciència enormement interdisciplinària; així, doncs, encara que els premis s’han atorgat sota els epígrafs de «química» i de «física», en realitat engloben científics de filiacions molt diverses: químics, físics, matemàtics, biòlegs, etcètera.
L’any 2011 també ha tingut un «Premi Nobel cristal·logràfic» en la persona de Dan Shechtman, un israelita que el 8 d’abril de 1982, quan estudiava un aliatge d’alumini i manganès al microscopi electrònic, va observar unes imatges de difracció d’electrons que tenien una simetria impossible segons la ciència oficial d’aquell moment.
Shechtman va defensar les seves idees trencadores a ultrança davant la comunitat científica internacional, cosa que li va representar durant força temps un grapat de problemes en l’àmbit professional i personal.
L’Acadèmia Sueca li ha concedit el Premi Nobel de Química 2011 pel «descobriment dels quasicristalls», que ha obligat a replantejar, de soca-rel, el concepte de cristall.
No hay comentarios:
Publicar un comentario