martes, 17 de enero de 2012

Eventos: Conferència "La cristal·lografia i els Premis Nobel. Any 2011: Dan Schetman". Dimecres 18.

Data 18.01.2012

Hora: 19.00 h

Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània C. Sant Ferran, 12, 46001 València

«La cristal·lografia i els premis Nobel. Any 2011: Dan Shechtman».

Conferència sobre el Premi Nobel de Química concedit a Dan Shechtman.

A càrrec de Joan Francesc Piniella, químic i catedràtic de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La quantitat de científics guardonats amb premis Nobel relacionats amb la cristal·lografia és realment notable. La Unió Internacional de Cristal·lografia, a la seva pàgina web, en presenta una llista de quaranta-un repartits en vint-i-sis de química, dotze de física i tres de medicina. Aquesta elevada presència es manté ferma al segle XXI amb onze guardonats.

Una possible raó és que la cristal·lografia moderna és una ciència enormement interdisciplinària; així, doncs, encara que els premis s’han atorgat sota els epígrafs de «química» i de «física», en realitat engloben científics de filiacions molt diverses: químics, físics, matemàtics, biòlegs, etcètera.

L’any 2011 també ha tingut un «Premi Nobel cristal·logràfic» en la persona de Dan Shechtman, un israelita que el 8 d’abril de 1982, quan estudiava un aliatge d’alumini i manganès al microscopi electrònic, va observar unes imatges de difracció d’electrons que tenien una simetria impossible segons la ciència oficial d’aquell moment.

Shechtman va defensar les seves idees trencadores a ultrança davant la comunitat científica internacional, cosa que li va representar durant força temps un grapat de problemes en l’àmbit professional i personal.

L’Acadèmia Sueca li ha concedit el Premi Nobel de Química 2011 pel «descobriment dels quasicristalls», que ha obligat a replantejar, de soca-rel, el concepte de cristall.

No hay comentarios:

Publicar un comentario