miércoles, 30 de mayo de 2012

Eventos: Hui dimecres 30, xarrada sobre la història de l'Institut Mèdic Valencià

Data: 30 de maig de 2012 de 19:00 a 21:00. Dimecres.
Lloc de realització: Sala de conferències de l’institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València).
Descripció:
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC) i l'Institut Mèdic Valencià presenten una conferència sobre la història d'aquest últim, que tindrà lloc dimecres que ve 30 de maig, a les 19 hores, en la sala de conferències del Palau de Cerveró, seu de l'IHMC. La sessió històrica, que serà impartida per José Luis Fresquet, professor titular d'Història de la Ciència (Universitat de València), abordarà l'aportació científica de l'Institut Mèdic Valencià a la història de la medicina valenciana.
Aquesta sessió històrica, titulada L'Institut Mèdic Valencià a través de les seues Actes i de la premsa diària: de la catàstrofe del 98 a la dictadura de Primo de Rivera, oferirà una síntesi dels treballs que s'estan realitzant per a recuperar la història de l'IMV fins a l'actualitat. Els treballs consisteixen en l'anàlisi de les Actes de les reunions de la corporació, l'estudi de la premsa diària -especialment Las Provincias- i el del periodisme mèdic valencià com La Medicina Valenciana, La Crónica Médica i la Revista Valenciana de Ciencias Médicas, a més de les publicacions pròpies com els Anales del Instituto Médico Valenciano, les Memorias del Instituto Médico Valenciano i el Boletín del Instituto Médico Valenciano (2ª època).
L'origen de l'IMV es remunta a 1841, es tracta d'una de les societats més antigues del país i es va crear per a la defensa dels interessos professionals dels metges i per a elevar el seu nivell científic. Les seues funcions, que va complir a la perfecció fins a finals del segle XIX, li van proporcionar prestigi tant en el context nacional com a europeu. Quan van sorgir els col·legis professionals, especialment els de metges en el canvi de la centúria, l'IMV va haver de buscar noves raons que justificaren la seua existència.
Davant la falta d'estudis històrics, sempre s'havia cregut que l'Institut havia desaparegut pràcticament fins a la seua refundació en els anys setanta del segle XX. No obstant açò, avui es coneix que la labor d'aquesta corporació va continuar almenys fins als anys cinquanta. Fins i tot durant les dues primeres dècades del segle XX va continuar sent la societat degana entorn de la qual es desembolicaven el Col•legi de Metges, el Col•legi de Farmacèutics, en ocasions el de Veterinaris i l'Acadèmia Mèdic-escolar. L'Institut Mèdic Valencià va aconseguir subsistir a situacions polítiques convulses, crisis econòmiques i socials, al protagonisme que van guanyar altres institucions professionals i a un extraordinari desenvolupament dels sabers i la pràctica mèdica.
José Luis Fresquet és professor titular d'Història de la Ciència de l'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero i bibliotecari de l'Institut Mèdic Valencià. Així mateix, ha realitzat diversos projectes en l'IMV, entre els quals destaca la digitalització del Boletín del Instituto Médico Valenciano, així com dels Anales, les Memorias i el fons arxivístic del mateix
.
Organitza:
Institut Mèdic Valencià i Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero.
http://www.ihmc.uv-csic.es/

No hay comentarios:

Publicar un comentario