El Parc Científic celebra dissabte ‘Expociència 2011’
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el director del Parc Científic de la Universitat de València, Juan Antonio Raga; i José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, han presentat en roda de premsa la tercera edició de Expociencia. Es tracta d'una jornada de portes obertes que es celebrarà dissabte que ve, 28 de maig, en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). La iniciativa està dirigida a tots aquells que desitgin gaudir d'un matí replet d'activitats lúdiques al voltant de la ciència, de la mà dels millors amfitrions: els propis investigadors.
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo ha destacat el caràcter “lúdic i festiu” de la jornada, encara que ha reivindicat que “amb aquesta festa també es tracta de posar en valor tot el que la ciència aporta a la societat”. En aquest sentit, el coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán, ha subratllat que “no conec una professió mes apassionant que la d'investigador científic. Per això és important fer arribar aquest missatge als més joves, i poden rebre'l en Expociencia”.
Per la seua banda, Juan Antonio Raga, director del Parc Científic de la Universitat de València, s'ha sumat a aquestes declaracions i ha afegit que “la investigació científica, la ciència, té un gran requisit d'esforç però al mateix temps una gran recompensa lúdica”. Juan Antonio Raga, a més, ha comentat que moltes de les activitats de Expociencia estan relacionades amb l'Any Internacional de la Química i l'Any Internacional dels Boscos, que se celebren en 2011 . Esteban Morcillo ha indicat que les expectatives de públic de Expociencia 2011 superen les de les visites d'edicions anteriors. “En 2009 ens van visitar prop de 2.000 persones; en 2010 la xifra es va situar entorn a les 3.500 persones. Aquest any, vam esperar superar aquests nombres”. El rector ha aprofitat per a recomanar als visitants l'ús del transport públic per a accedir a Expociencia.
Els reponsables d’Expociencia 2011 han mostrat el seu agraïment als organitzadors i participants en aquesta edició. “Contem amb vora 300 persones i 60 empreses que treballen de forma voluntària perquè tots els visitants puguin comprovar que la ciència és divertida i que pots aprendre mentre et diverteixes”, han dit Pedro Carrasco, vicerector d'investigació i Política Científica ha acompanyat al rector durant la presentació del programa de Expociencia 2011
El Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) celebrarà el pròxim dissabte 28 de maig la 3ª edició d’Expociència, una jornada de portes obertes al gran públic, destinada a tots aquells que desitgen gaudir d’un matí replet d’activitats lúdiques al voltant de la ciència, de la mà dels millors amfitrions: els propis investigadors.
Per a participar d’aquesta festa, només cal acostar-se al Campus de Burjassot-Paterna, a partir de les 10 hores, i triar entre les més de 40 activitats que enguany oferirà Expociència, una de les iniciatives més cridaneres que el Parc Científic organitza en la seua dinàmica de divulgació social del coneixement. L’entrada és lliure i s’hi pot arribar en vehicle propi –15 minuts des del centre de València– o, millor encara, en transport públic, aprofitant que el tramvia (línia 4-parades TVV i Santa Gemma/Parc Científic) ens deixa a la mateixa porta del Parc.
Com ja és costum, Expociència 2011 concentrarà en un matí tota una sèrie de tallers i entreteniments que aportaran color a la tasca quotidiana, meticulosa i rigorosa, que duen a terme les persones que treballen en aquest complex d’edificis destinat a la investigació, a la transferència de coneixement i a la innovació. Al Parc Científic, investigadors i empresaris amb una important vocació cientificotècnica conviuen amb l’objectiu de vincular la recerca universitària i el seu potencial científic amb el sistema productiu, fase clau d’un procés mitjançant el qual la Universitat de València contribueix al desenvolupament econòmic i social basat en el coneixement.
Així, científics i emprenedors es disposen ja a fer una pausa en la seua tasca diària, per a obrir-nos els laboratoris, mostrar-nos les instal·lacions del Parc Científic i implicar-nos a mode de joc en la realització d’interessants experiments. Hi haurà viatges estel·lars, pallassos científics, simuladors d’ala delta, visionàrium de 3D i visita als aquaris. Es podrà viure la física o endinsar-se en la màgia de la química, ciència a la qual la jornada prestarà especial atenció per tal de fer honor a l’Any de la Química, que se celebra enguany. Fer extraccions de DNA, descobrir el magnetisme solar o detectar radioactivitat en directe, seran altres opcions, entre un ampli ventall de possibilitats. L’aprenentatge i sobretot la diversió estan assegurats per a grans i menuts, professors i alumnes, famílies senceres i curiosos en general. Com en edicions anteriors, no hi faltarà la música ni tampoc el teatre. Consultar per endavant els itineraris recomanats per l’organització facilitarà el recorregut pel circuit i ampliarà el temps de gaudi en cada activitat.
Els itineraris
La informació es troba al complet a la web d’Expociència www.expociencia.org. L’organització ha preparat per a aquesta edició tres itineraris diferents, que seran d’utilitat per a programar-se la visita. El primer, destinat als infants, comptarà amb el ja tradicional llançament de coets a l’exterior de la cafeteria, a més dels tallers de creació de blandiblú, de pilota boja, d’extracció de DNA, de fabricació de neu artificial o de nanobales fluorescents. A l’entrada del circuit, en la carpa de la ciència, un taller de dibuix deixarà constància de la imatge que els xiquets tenen dels científics. Trobarem científics generant enormes bombolles de sabó, descontaminadors amb detectors de virus d’última generació i mariners disposats a enrolar els menuts en el seu pròxim viatge. Hi haurà castells inflables, música, regals i molt més.
El segon dels itineraris està destinat a joves i adults. S’obri amb una exposició que l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) dedica a l’Any Internacional de la Química. D’allà podem passar a l’Institut de Robòtica i participar en jocs de realitat augmentada, o submergir-nos en el maneig real d’una ala delta o d’una grua, a través de la simulació virtual. Si passem a la sala de juntes del hall del Parc Científic, el Laboratori de Processat de Imatges (IPL) en permetrà veure la Terra amb altres ulls, mesurant la llum visible i la invisible de la mateixa manera que ho fan els satèl•lits d’observació del nostre planeta. L’Institut de Física Corpuscular (IFIC) ens facilitarà la comprensió de l’activitat de du a terme el LCH, el major accelerador de partícules del món, i també del telescopi de neutrins ANTARES, un detector submergit a la Mediterrània que estudia els mecanismes d’acceleració de partícules produïdes per objectes energètics de l’Univers. L’Institut de Cavanilles, a més de mostrar-nos la seua històrica col•·ecció entomològica, ha preparat activitats al voltant de l’arbre de la vida, i el Jardí Botànic té previst un taller per a conéixer de prop dos importants components del bosc –falgueres i arbres-, dins el context de l’Any Internacional dels Boscos.
El gros de les activitats està recomanada per a tots els públics i abasta propostes de tots els instituts, centres singulars i empreses participants en aquesta 3ª edició d’Expociència. Podrem gaudir d’un viatge estel·lar de la mà de l’Observatori Astronòmic, participar als tallers de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol), modificant el color de les monedes d’euro, mitjançant tècniques de transmutació dels metalls, o creant les nostres pròpies molècules, entre moltes altres opcions; i participar de la invitació a viure la Física que ens de L’Institut de Ciència dels Materials (ICMUV), una proposta repleta d’experiments per emportar-se a casa.
Cal destacar les iniciatives amb què les empreses del Parc Científic participen en aquesta festa científica i innovadora oberta a públic. Les pantalles amb animacions en 3D proporcionades per MIRAGE TECHNOLOGIES, les lupes i els microscopis de BIOPOLIS i VALENTIA BIOPHARMA per a l’observació de microorganismes i de la mosca del vinagre, tan fonamental per a la recerca farmacològica, respectivament, estaran a disposició dels visitants. Podrem també divertir-nos amb les activitats d’origamis (papiroflèxia) i anamorfosis (dibuixos amb guix que donen impressions amb perspectiva de forats, clivells, volums...) que ha preparat VALENCIA CULTURAL PROJECTS, i amb el taller d’IMEGEN amb puzzles que simulen el DNA.
L’any passat, Expociència va rebre la visita de més de 3.000 persones que participaren en les prop de trenta activitats programades en 2010. Enguany, els investigadors, científics i empresaris que treballen al Parc han creat noves activitats per fer que l’exposició siga encara més interessant i atractiva en aquest espai de més de 10.000 m2 d’instal•lacions habilitades per a la festa.
Expociència 2011 és una acció més de divulgació de parcs que s’emmarca dins el programa d’enfortiment dels parcs científics de ‘VLC/CAMPUS. Valencia, International Campus of Excellence’, i que la Universitat de València i el CSIC donen ja per consolidada amb el llançament d’aquesta tercera edició.
Font: Universitat de València
No hay comentarios:
Publicar un comentario