domingo, 15 de mayo de 2011

Eventos: Exposició sobre l’empremta humana en el paisatge i Expociència 2011

La Nau inaugura una exposició sobre l’empremta humana en el paisatge Fins el 28 d'agost.

L’artista visual Paco Valverde aborda una vegada més qüestions relacionades amb el paisatge. En aquesta ocasió, el seu objectiu són les zones mineres espanyoles. Des de Múrcia fins a Astúries, passant per Lleó o Andalusia. Aquest és precisament el leitmotiv de les 38 imatges de l’exposició "Mines. Paisatges explorats. Paco Valverde", que es pot veure a la sala Estudi General del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. L’exposició és fruit de la col·laboració duta a terme, en matèria cultural, entre la Universitat de València i l’Ajuntament d’Elx.

Per realitzar aquesta mostra, Paco Valverde s’ha dedicat a recórrer durant més de dos anys, segons explica Martínez Deltell, distintes mines sense activitat industrial que esguiten la geografia espanyola. N’hi ha que es treballaven fa més de dos mil anys, a l’època dels romans, perquè eren llocs de gran importància a causa de la riquesa de minerals, entre les quals destaquen: Cabárceno, La Unión, Río Tinto, Mazarrón, Ojos Negros, etc. El resultat del treball “és una interessant proposta sobre aquestes fites patrimonials, industrials, paisatgístiques i humanes” en l’espai.

“Quan contemplem la bellesa de les imatges construïdes per la mirada del fotògraf, prenem consciència que no ens trobem davant un monument, una obra bastida pels éssers humans i realitzada per a glòria, honor i memòria de gestes individuals o col·lectives, sinó davant el resultat de l’abandonament i la desfeta”, explica Antonio Ariño, vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació de la Universitat de València.

Les fotografies, recollides amb el rigor d’un treball de camp de l’artista, descriuen el paisatge com un estudi d’arqueologia, i valoren la ruïna i la seua repercussió en l’entorn, o com la suma de factors socioculturals que determinen l’estat actual de les coses. És també el treball d’un caminant compromès que mostra uns paisatges torbadors per l’empremta indeleble de l’home.

Les àrees recorregudes van ser explotades des de l’Antiguitat. Moltes van assolir, durant els segles XIX i XX, grans rendiments, fins que, a la darreria del segle passat, la majoria d’aquestes zones va deixar de ser rendible i les instal·lacions van ser abandonades. L’entorn, però, va quedar seriosament danyat. En l’actualitat, s’han arbitrat plans de recuperació en algunes d’aquestes zones, que tenen en compte tant el vessant turístic com el cultural, però que en casos concrets també incideixen en qüestions com la identitat i la valoració del patrimoni.

Les antigues coves, xemeneies, galeries, es mostren ara com arqueologies que componen el lloc i el paisatge. Els paisatges són fruit de la tensió entre el present i el passat; són un fenomen cultural que potencia l’aparició d’una forma de geografia humana menys topogràfica, allunyada a la tradició de paisatge com a palimpsest de restes.

Aquesta nova realitat se’ns presenta a través d’aspectes socials de múltiples claus, que tenen com a intenció la recuperació d’aquests espais per oferir-los amb fins pedagògics, mediambientals i de lleure. Amb tot això es pretén iniciar una nova etapa, en la qual el passat i el present conviuen.

“En aquesta exposició faig una revisió del terme paisatge, perquè el que m’interessa és la relació i la interacció que l’home hi manté al llarg de la història, i per aconseguir-ho he escollit un element: les mines”, assenyala l’artista de Jaén, establert a Elx, per al qual el paisatge “no és una extensió de terreny sinó la manera com aquest es relaciona amb les persones”.

Al llarg de l’exposició, es poden veure mines com la de Cabárceno a Cantàbria, que després del cessament de l’activitat s’ha reconvertit en un zoològic. D’altres, com la de Portmán (Múrcia) i La Carolina (Jaén), en què l’arqueologia industrial ha quedat abandonada i ha estat la natura que n’ha reconquerit el territori. El color de les instantànies −n’hi ha en color i en blanc i negre− no és casual i sol estar associat amb el missatge que vol transmetre l’artista. Les de blanc i negre solen descobrir paisatges més deteriorats i ruïnosos, enfront d’aquelles que presenten varietat cromàtica.

Aquesta exposició, per tant, aborda qüestions relatives al paisatge, entès no solament com un conjunt de les marques que es van deixant en el terreny, sinó com el resultat de la relació de la gent amb el seu entorn. La visió arqueològica d’aquesta mostra no contempla únicament la ruïna i la història, sinó també el conjunt de relacions socials que fins al dia d’avui han intervingut en el territori.

El recorregut per les zones mineres que es proposa amb aquest projecte expositiu qüestiona la dimensió contemporània del paisatge; una imatge a la mesura de l’ésser humà, ja que de la seua mà, i al llarg de la història, la transformació del medi natural és constant.

En un pla molt més ampli, el projecte, que abraça múltiples llocs de la geografia espanyola, planteja la repercussió que tenen determinades èpoques històriques, i com estratègies concretes donen lloc a les actuals morfologies dels nostres territoris. És a dir, que aquells primers assentaments promoguts per l’extracció de mineral han esdevingut el conjunt d’assentaments, carreteres i línies frontereres que actualment constitueixen la geografia contemporània.

Aquesta exposició, per tant, tracta de demostrar que el paisatge no solament és el lloc on viu la gent, la forma que té aquesta terra, o l’espai que es contempla des d’un mirador, sinó també un "lloc" resultat de la intervenció humana.

LOCALITZACIONS DE LES OBRES EXPOSADES:

Las Médulas (Lleó)
Las Cuevas de Andina (Astúries)
Parc de la Natura de Cabárceno (Cantàbria)
El Mèdol (Tarragona)
Ojos Negros (Terol)
Mines de Lapis Specularis (Conca)
Mines de La Unión (Múrcia)
Portmán (Múrcia)
La Unión (Múrcia)
Mazarrón (Múrcia)
Mina Fernandina (Linares, Jaén)
Los Guindos (Jaén)
Monument natural de les mines La Jayona (Badajoz)
Peñarroya-Pueblonuevo (Còrdova)
El Cerro del Hierro. Parc Natural Sierra Norte de Sevilla (Sevilla)
Río Tinto (Huelva)

Font: Universitat de València



EXPOCIÈNCIA 2011
El pròxim dissabte 28 de maig, de 10 a 14 hores, tindran lloc les terceres jornades de portes obertes del Parc Científic de la Universitat de València, EXPOCIÈNCIA 2011.

El Parc Científic de la Universitat de València es troba al campus de Burjassot-Paterna, just darrere dels edificis de Canal 9. Té connexió directa des de la ciutat de València a través de la línia 4 de tramvia (parades TVV i Santa Gemma).

La jornada EXPOCIÈNCIA 2011 s’ha consolidat com una cita clau a fi de conéixer, en un ambient lúdic i relaxat, les instal·lacions científiques i empresarials del Parc Científic de la Universitat de València. De fet, hi ha activitats preparades per a públics de totes les edats, des de tallers de divulgació de la ciència o audiovisuals comentats per especialistes, fins a actuacions i atraccions dirigides als més menuts. Trobareu la programació i tots els detalls al web www.expociencia.org.

Per a facilitar la visita, seria recomanable que comunicàreu la vostra assistència a través del correu electrònic expociencia@uv.es. També es pot realitzar qualsevol consulta al telèfon 963 543 058.




ITINERARI RECOMANAT PER A INFANTS
BABA CLUB
Animació per als més menuts de la mà del conegut gos Babalà i el seus amics. (Número 2 en el plànol)
DIBUIXA UN CIENTÍFIC
Taller de dibuix “Com veuen els xiquets els nostres científics”. (4)
DNA PARK
Taller en què s’explica com es pot extraure ADN d’una bossa de pèsols congelats fent servir materials que tothom té a casa. 10 min. (8)
CREA EL TEU PROPI BLANDIBLÚ o LA PILOTA BOJA
Entrada amb tiquet. Passes a les 10.45, 11.30, 12.15 i 13.00. (10)
FABRICACIÓ DE NEU ARTIFICIAL – NANOBALES FLUORESCENTS
Entrada amb tiquet. Passes a les 10.15, 11.15, 12.00 i 12.45. (10)
LLANÇAMENT DE COETS
Missió espacial, llança el teu propi coet. 10 minuts. Grups de 25 persones. (12a)

També hauran castells inflables, trobarem científics generant enormes bombolles de sabó, descontaminadors amb detectors de virus d'última generació, i mariners disposats a enrolar-te en el seu pròxim viatge. Música, regals i molt mes.

ITINERARI RECOMANAT PER A JOVES I ADULTS
EXPOSICIÓ ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA
Exposició Any Internacional de la Química. (3a)
SIMULADOR D’ALA DELTA
Simulador de maneig d’un ala delta real (planatge, enlairament i aterratge). El sistema aconsegueix submergir el conductor en el maneig real d’un vehicle d’aquestes característiques totalment sensoritzat sobre un sistema de visualització de tres pantalles d’alta definició. Entrada amb tiquet. (5)
SIMULADOR MANEIG DE GRUA
Simulador de maneig de grua amb botons reals i realització de tasques d’estiba y desestiba portuària. Entrada amb tiquet. (5)
JOCS INTERACTIUS 3D
Jocs interactius tipus consola de joc en una sala d’espills amb capacitats de realitat augmentada. (5)
VEURE LA TERRA AMB UNS ALTRES ULLS
Un drap negre és realment negre? Com distingim una planta real d’una altra de sintètica des de lluny? Mesurem la llum visible i la invisible de la mateixa manera com ho fan els satèl•lits que observen la Terra. (6a)
NECESSITA L’UNIVERS UN CREADOR? EL LHC PODRÍA TINDRE LA RESPOSTA
Xarrada en què, a partir de l’últim llibre de Stephen Hawking, El gran disseny, es reflexiona sobre la creació de l’Univers en el Big Bang, la idea d’universos paral•lels (multivers) connectats potser per forats negres i el paper del LHC en la recerca de respostes a aquestes qüestions. Passe a les 11:30 hores a l’Auditori Planta 1a. (6a)
MÉS ENLLÀ DE LA LLUM: LA FISICA DE ASTROPARTICULAS
Xarrada en què es fa un repàs als principals experiments de la física d’astropartícules, disciplina que estudia fenòmens extrems de l’Univers, com les explosions de supernoves o les restes del Big Bang, i tracta de detectar objectes misteriosos, com el neutrí o la matèria fosca. Passe a les 12:30 hores a l’Auditori. Planta 1a. (6a)
L’ARBRE DE LA VIDA
Pòster explicatiu de l’arbre de la vida. 10 min. (8)
DESXIFREM EL CERVELL
Observació al microscopi de mostres de components cel•lulars del cervell. Mostra de pòsters. Vídeo de 15 min. (9)
ATLAS: EXPLORANT LA MATÈRIA
Projecció d’un vídeo explicatiu sobre la participació de l’IFIC en la construcció d’un dels més grans experiments del LHC, el detector ATLAS. Durada 10 minuts. (11)
ANTARES: OBSERVA L’UNIVERS DES DE LES PROFUNDITATS DEL MAR
Explicació del funcionament del telescopi de neutrins ANTARES, un detector submergit a la Mediterrània que fa servir els neutrins per estudiar mecanismes d’acceleració de partícules produïdes per objectes energètics de l’Univers. Durada 5-10 minuts. (11)
QUÈ ETS, ONA O PARTÍCULA?
Es tracta de mostrar la difracció dels electrons per mitjà d’un aparell que extrau electrons d’un material, els llança a través d’una clivella petita i en mostra el patró de difracció, amb la qual cosa es fa palès un dels principis bàsics de la física quàntica: les propietats ondulatòries de les partícules. Durada 15-20 minuts. (8)
AL COR DEL BOSC – TALLER DE FALGUERES
Tallers organitzats pel Jardí Botànic de València en el context de l’Any Internacional dels Boscos. Dos components del bosc, les falgueres i els arbres, per conèixer-los de prop. (13)

ITINERARI RECOMANAT PER A TOTS ELS PUBLICS
EMPRESES R+D
En aquesta zona s’exhibeixen activitats com ara l’observació de mosques amb microscopi, televisor 3D sense ulleres, paper, origami i guixos d’anamorfosi. La tenda solidària de KOYNOS. (2)
QUÈ SAPS DE LES GOMINOLES?
Tast de gominoles amb diferents textures. (3a)
MICROORGANISMES I ALIMENTS
Observació amb el microscopi i sembra de microorganismes. (3b)
AMB LES MANS A LA PASTA. ARA FAREM PA
Elaboració de pasta de pa, disseny de formes, cocció, degustació. (3c)
FRUITES MÀGIQUES
Exhibició i degustació de fruites liofilitzades. (3c)
IOGURT A LA CARTA
Fabricació de iogurts de llet, de soja, d’orxata i tots els sabors que vulgues. Tiquet. Cada 30 minuts. (3c)
COM ES FA EL SUC DE TARONJA INDUSTRIAL
Degustació de suc de taronja processat industrialment. (3c)
EL JOC DE LA PIRÀMIDE PER A UNA VIDA SALUDABLE
Joc interactiu de la piràmide d’alimentació i exercici físic per aconseguir una vida saludable. (3c)
VISIONÀRIUM
Simulacions i animacions en temps real 3D en estèreo a la nostra sala de projecció esfèrica de 4,5 metres i 150º (5)
FOTOS TÈRMIQUES
Observació en l’infraroig tèrmic mitjançant una cambra tèrmica. Aconsegueix la teua foto tèrmica mitjançant correu electrònic. Apte per a tots els públics. (6)
SEGUIMENT DEL SATÈL•LIT METEOSAT
Audiovisual. Presentació del funcionament del satèl•lit, revisió de la situació atmosfèrica de les últimes 24 hores. (6a)
CREA LES TEUES PRÒPIES MOLÈCULES
Muntatge de maquetes moleculars de ful•lerens, nanotubs de carboni, etc. Durada 15-20 minuts. (6a)
MIRA MAMÀ, SÓC UN ELECTRÓ!
Aquest taller té com a objectiu la introducció a les partícules elementals, els nombres i les seues propietats. Es vol transmetre als xiquets que existeixen partícules molt petites que ens conformen, com s’anomenen i com es relacionen. Entrada amb tiquet. Durada 20-30 minuts. (6b)
TRANSMUTACIÓ DELS METALLS. CANVIA EL COLOR DELS TEUS EUROS
Reacció redox amb què canviem el color de les monedes d’euro. Durada 10-15 minuts. (7)
L’ESTRANY CAS DEL DR. JECKYLL I MR. HIDE. QUÍMICA O MÀGIA?
Reaccions oscil•lants de Belousov-Zhabotnsky. Durada 15-20 minuts.
Transformació de vi en aigua. (7)
LA MÀGIA DE LA QUÍMICA
Experiments demostratius ludicocientífics. Transformació de vi en aigua, bitllet incombustible, mini volcà, serp d’espuma, escriptura invisible, etc. Durada 1 h. Passes a les 11.00 i a les 12.30. (7)
AQUARIS
Visita a la planta d’aquaris del Parc Científic. Passe continu de 10.00 a 13.30 h. (9)
ELS ÉSSERS VIUS DEL CAVANILLES
Exposició de diferents organismes vius i de la col•lecció entomològica amb què treballa l’ICBiBE. Observació per mitjà de lupes i microscopis. 10-15 minuts. (9)
L’OLOR DEL SEXE ALS ESCARABATS
Taller demostratiu del comportament sexual dels escarabats de la farina (Tenebrio molitor) mitjançant l’ús de feromones. 20-30 minuts. (9)
SIMULADOR DE TELESCOPI ESPACIAL
Demostració del funcionament de les màscares codificades als telescopis espacials d’altes energies. Construcció de rèpliques amb cartolines. (9)
ENTÉN LA RADIOACTIVITAT – RADIOACTIVITAT NATURAL EN DIRECTE
Muntar un sistema de detecció de radioactivitat ambiental amb detectors senzills i explicar en què consisteix el fenomen de la radioactivitat, un procés natural. Demostració amb una cambra de difusió de boira per mostrar traces de partícules procedents de desintegracions naturals originades al nostre entorn i a l’espai. Duració 15-20 minuts. (11)
APLICACIONS DE LA FÍSICA A LA MEDICINA
Aplicació de detectors de partícules a dispositius d’imatge mèdica i al desenvolupament de nous dispositius. Es mostren alguns components dels detectors i animacions per ordinador. Durada: 15 minuts. (11)
GRID: LA XARXA D’ORDINADORS MÉS GRAN DEL MÓN
Visita guiada al Tier 2 de l’IFIC, un dels 140 punts del món on s’emmagatzema i es processa la informació que es produeix al LHC. Durada: 30 minuts. (11)
OBSERVATORI SOLAR – EL NOSTRE SOL MAGNÈTIC − LA MÀGIA DELS IMANTS
Observació del Sol mitjançant un telescopi i explicació del camp magnètic solar. Simularem el camp magnètic amb imants i els més petits construiran imants de nevera decorats amb el Sol. (12b)
VIATGE ESTEL•LAR
Descobreix el cel estelat amb l’Observatori Astronòmic. Tiquet. Aforament de 25 persones. Horari: 10.15, 11.00, 11.45, 12.30, 13.10 (12b)
VIU LA FÍSICA!
La taula giratòria amb roda de bicicleta i altres petits experiments per emportar-se a casa. (13)

No hay comentarios:

Publicar un comentario