sábado, 15 de enero de 2011

L'AJUNTAMENT CENSA 5.736 PARELLES REPRODUCTORES D'AUS EN l'ALBUFERA EN 2010

La temporada de cria d'aus aquàtiques 2010 en la Reserva del Racó de l'Olla, ubicat en el Parc Natural de l'Albufera, s'ha tancat amb 5.736 parelles reproductores censades, de 20 espècies aquàtiques distintes, segons l'informe anual realitzat pels tècnics del Servici Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València.

Els elevats nivells d'inundació durant la primavera, a causa de les importants precipitacions que es van donar al llarg de l'hivern, ha reduït la superfície disponible per a la instal•lació dels nius, la qual cosa va marcar la passada temporada de cria, provocant un descens del 10% de la població respecte a la campanya anterior.

Així i tot, ha sigut un any especialment bo per a les colònies de xicotetes gavines i xatracs, moltes de les quals han aconseguit el segon valor més elevat després dels màxims obtinguts en 2009, gràcies a l'abundància d'aliment.

També ha sigut especialment destacable la cria de les espècies d'ànecs ‘porrón europeo' i ‘tarro blanco', que han aconseguit la major població registrada fins a la data en l'Albufera, amb 31 i 5 parelles reproductores respectivament, la qual cosa pareix indicar la seua consolidació.

El ‘porrón europeo' es va instal•lar com a nou reproductor en el Parc Natural en 1996 i és una peça cinegètica molt apreciada, mentres que el ‘tarro blanco' va aparéixer en 2002 i és un ànec d'ambients litorals que es troba protegit per la seua escassetat a Espanya. Segons els tècnics, este increment en el seu nombre podria deure's a l'augment dels nivells d'inundació.

Una altra de les espècies de la temporada 2010 és la ‘cerceta pardilla’, una varietat amenaçada d'extinció a nivell mundial que enguany ha comptat amb dos parelles reproductores, aspecte molt positiu després que durant 2009 no es verificara la seua cria en la reserva.

Estes dades permeten mantindre les esperances de recuperació de la població de ‘cerceta pardilla’, mentres que la ‘focha comú' i el ‘sivert' no pareixen recuperar-se. Els tècnics estan prestant una atenció especial a estes dos espècies emblemàtiques del Parc Natural per a aconseguir que recuperen els seus elevats nivells tradicionals de població.

Per a vore el nombre de parelles reproductores al Racó de l'Olla en 2010 i la mitjana en el periode 1993-2009 punxa en este enllaç: http://www.valencia.es/idcnot/groups/public/@doc/documents/documento/documento_1_017733.pdf

Font: Ajuntament de València

No hay comentarios:

Publicar un comentario