viernes, 7 de enero de 2011

2011, Any Europeu del Voluntariat


Els objectius específics per a l'Any Europeu són:
- Treballar per a aconseguir un entorn que afavorisca el voluntariat: consagrar que el voluntariat forme part de la promoció de la participació ciutadana i abordar els obstacles que existixen en el desenvolupament de les activitats voluntàries.
- Oferir mitjans d'actuació a les organitzacions de voluntaris i millorar la qualitat del voluntariat: a fi d'ajudar a les seues organitzacions a posar en marxa nous tipus d'accions voluntàries i propiciar l'establiment de xarxes i cooperació entre la societat civil.
- Reconéixer les activitats de voluntariat: fomentar iniciatives apropiades per a particulars, empreses i organitzacions implicats en el desenvolupament del voluntariat i aconseguir un reconeixement major dels responsables polítics, les organitzacions de la societat civil i els ocupadors per a les aptituds i competències desenvolupades a través del voluntariat.
- Sensibilitzar sobre el valor i la importància del voluntariat: augmentar la consciència general sobre la importància del voluntariat com a expressió de la participació ciutadana que fa la seua aportació a assumptes d'interés comú per a tots els Estats membres, com un desenvolupament social harmoniós i amb cohesió social.

Més informació: http://europa.eu/volunteering/
http://voluntariado2011.es/



La Plataforma del Voluntariat d'Espanya va fer públic un manifest durant el Dia Internacional del Voluntariat 2010 que es va celebrar el 5 de desembre. El reconeixement del voluntariat com a agent de canvi i el seu valor de denúncia són alguns dels punts més destacats del comunicat.
En el dia 5 de desembre del 2010, Dia Internacional del Voluntariat, les 81 entitats de voluntariat i plataformes regionals i locals que integren la Plataforma del Voluntariat d'Espanya, volem manifestar:
1. Durant l'any 2010, Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social, s'ha realitzat un important esforç per denunciar i visibilizar els problemes estructurals causants de la pobresa al nostre país, durant l'Any Europeu de Voluntariat que comença ara, hem de continuar treballant per a demanar mesures urgents que posen fre a tots els problemes d'exclusió que patix esta societat.
2. Igualment, durant l'any que ve 2011, demandem el reconeixement de l'acció voluntària com a agent de canvi social (fer voluntariat és voler canviar el món, i fer-ho).

3. El voluntariat té un component crític, de proposta i de denúncia enfront dels problemes socials, que ha de potenciar-se des de les pròpies organitzacions de persones voluntàries. A mesura que anem unint veus en pro de traure a la llum la problemàtica i situacions de desigualtat existents, ira augmentant el nivell d'influència social i estarem aconseguint el nostre objectiu d'aconseguir una societat més justa.
4. Durant l'any 2011, com a Any Europeu del Voluntariat, les organitzacions promotores de voluntariat, demanem la realització de campanyes de sensibilització i formació que contribuïsquen que tots i totes els ciutadans d'este país, puguen comprometre's amb causes solidàries, fent un exercici de participació civil i de construcció social.

5. És fonamental la labor de sensibilització i promoció del voluntariat des de les entitats per a donar a conéixer la realitat de l'acció voluntària com una actitud vital, ciutadana, de participació i responsabilitat social.
6. Les organitzacions del Tercer Sector d'Acció Social, juguen un important paper en la definició de les polítiques socials, estar prop dels problemes i conéixer les mesures que han de posar-se en marxa per a pal·liar esta problemàtica, convertix al sector en un element imprescindible en el disseny de les polítiques d'inclusió dels governs.
7. Cal continuar desenvolupant espais de participació, base sobre la qual se sustenten les propostes de canvi social que sorgixen des del voluntariat i que han de servir com a ferramenta imprescindible per a la construcció d'una política d'inclusió completa.

8. Hem de generar sinergies i treballs conjunts amb altres xarxes i plataformes representatives de la societat civil a fi d'anar completant el teixit social i, així, establir objectius estratègics compartits per al canvi social.
9. El voluntariat és una actitud de compromís amb la societat, amb les persones que es troben en inferioritat de condicions i en situacions de desavantatge. Estos valors han de ser els que primen en totes les accions i mesures que es posen en marxa en el marc de l'Any Europeu del Voluntariat 2011.

Des del cole ja fa uns anys que estem promovent el voluntariat per mitjà de la Xarxa Solidària Vedruna integrada per alumnes de 3r i 4t de Secundària.
Més informació: Blog de la Xarxa Solidària Vedruna http://xarxasolidariavedruna.wordpress.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario