miércoles, 5 de octubre de 2011

Del 4 al 10 d'octubre: Setmana Mundial de l'Espai

«Las Naciones Unidas declara «Semana Mundial del Espacio» la semana comprendida entre el 4 y el 10 de octubre, para celebrar cada año a escala internacional las contribuciones de la ciencia y la tecnología espaciales al mejoramiento de la condición humana».

En la seua resolució 54/68 , de data 6 de desembre de 1999, l'Assemblea General de les Nacions Unides declara «Setmana Mundial de l'Espai» la setmana compresa entre el 4 i el 10 d'octubre, per a celebrar cada any a escala internacional les contribucions de la ciència i la tecnologia espacials al millorament de la condició humana.



Tenint present que el 4 d'octubre de 1957 es va llançar a l'espai ultraterrestre el primer satèl·lit artificial de la Terra, el Sputnik, la qual cosa va obrir el camí per a l'exploració de l'espai, i que el 10 d'octubre de 1967 va entrar en vigor el Tractat sobre els principis que han de regir les activitats dels Estats en l'exploració i utilització de l'espai ultraterrestre, inclús la Lluna i altres cossos celests.




El tema de 2011 de la Setmana Mundial de l'Espai és «50 anys de vols espacials tripulats” en honor a les gestes d'Iuri Gagarin i Alan Bartlett Shepard Jr., els dos primers sers humans a viatjar a l'espai. El primer a aconseguir-ho va ser el cosmonauta soviètic el 12 d'abril de 1961. Iuri Gagarin, un humil llaurador soviètic de la regió de Smolensko va aconseguir aquell matí el que fins llavors ningú havia aconseguit: elevar-se més de tres-cents quilòmetres sobre la Terra a bord de la nau Vostok 1.





Durant els cent huit minuts que va durar el viatge de Gagarin, la càpsula Vostok 1 va fer una volta al voltant de la Terra i va superar obstacles que fins llavors no havien sigut experimentats, com la falta de gravetat en l'organisme o la perillosa reentrada en l'atmosfera durant la qual la nau va canviar de rumb i va modificar el lloc d'aterratge. L'èxit de la missió va canviar la vida d'Iuri Gagarin i va envalentir a les autoritats soviètiques, conscients que havien superat els seus adversaris nord-americans en el seu interés per enviar el primer home a l'espai.



Tres setmanes després, el 5 de maig de 1961, el pilot militar Alan Bartlett Shepard Jr. Solcaria els cels a bord de la càpsula Mercury 3. El cosmonauta nord-americà no aconseguiria traçar l'òrbita terrestre, ja que el seu vol, de quinze minuts de duració, a penes va aconseguir els 187 quilòmetres d'altitud. A pesar de no haver aconseguit els mateixos èxits que la missió soviètica, la proesa de Shepard va ser un incentiu perquè Estats Units afrontara la dècada de 1960 amb l'objectiu màxim d'enviar sers humans a la Lluna, la qual cosa va aconseguir la missió Apol·lo 11 el 20 de juliol de 1969.

Més informació a http://www.worldspaceweek.org/

No hay comentarios:

Publicar un comentario