lunes, 17 de octubre de 2011

Esta setmana, l'Estació Espacial Internacional a simple vista

Esta setmana de nou podeu intentar vore l'Estació Espacial Internacional a simple vista, a poqueta nit, i fins i tot, des del centre de la nostra ciutat o poble.



Recordem que el que veiem, és el reflexe del Sol als panells solars de la nau espacial.

A hores d'ara hi ha tres astronautes.Un de Rússia, un dels Estats Units i un altre del Japó. Els tres estan en òrbita des del mes de Juny i s'espera, si tot va correcte, que tornen a la superfície de la Terra en novembre d'enguany.

la trajectòria que apareix dibuixada està calculada per un observador situat a la latitud de València, si esteu cap a Castelló, la voreu una miqueta més al sud, i si vos trobeu cap a Alacant la voreu més cap al nord.

Primer dia de molt bona visibilitat ( si no hi ha núvols, ni boira) serà el dilluns dia 17 d'octubre entre les 20.40 h i les 20.46 h. Eixirà per l'horitzó sud-oest i es desplaçarà quasi per damunt del nostre cap a buscar el nord-est.


El dimarts dia 18 la podeu arribar a vore dos vegades. Recordem que fan una volta a la Terra cada hora i mitja aproximadament. L'altura aproximada és de 400km de la superfície terrestre i la velocitat mitjana és de 27.000 km/h.
Per tant serà curiós intentar vore dos passades el mateix dia.
La primera passada del dia 18, serà entre les 19.43h i les 19.49h. Si mirem cap al sud, la vorem passar de dreta cap a esquerra.


La segona passada visible del dia 18, serà entre les 21.20h i les 21.22h mirant cap al nord.


El dia 19, haurem de mirar cap al nord, entre les 20.21h i les 20.26h, i la vorem desplaçar-se des de l'esquerra cap a la dreta.


El dia 20, també podrem vore dos passades, ara bé la primera serà massa prop de la posta de soli pot ser hi haurà molta llum, però brillarà molt.

La primera passada que passarà per damunt de nosaltres, serà entre les 19.22h i les 19.28h, des del sud-oest cap al nord-est.


i la segona passada del dia 20 serà molt baixa, i difícil de vore. Haurem de mirar cap al nord, entre les 21.00h i les 21.02 h.


El dia 21 també es podrà vore, a prop de l'horitzó nord. Entre les 20.00h i les 20.05h anirà des de l'oest cap al nord-est.


Els dies 22,23, 24 i 25 d'octubre serà difícil de vore, perquè passarà molt a prop de l'horitzó nord i qualsevol objecte o edifici en la direcció nord, ens taparà l'observació.


Tornarà a vore's molt bé de nou, els primers 4 dies de novembre. Ja ho comentarem.

Estos horaris són a data del diumenge 16 d'octubre de 2011. De vegades fan correccions de l'òrbita i els horaris canvien.

Si voleu calcular el recorregut exactament i actualitzar els horaris, la millor pàgina és:
www.heavens-above.com


Per cert que estos dies també podeu intentar vore el satèl.lit Rosat, que caurà a la superfície de la Terra els pròxims dies. Brillarà poc, i per tant caldrà anar fora de ciutats i poblacions i allunyar-se de la contaminació lumínica de grans ciutats.
Ací teniu també alguns horaris de pas.


Per cert, que també és visible, en aquest cas, amb un brillo molt raonable i perfectament visible a simple vista, el primer mòdul de la que serà l'Estació Espacial Xinesa, el Tiangong 1 ('Palau del cel'). Ara bé, cal matinar per vore'l.


Font: Blog de l'oratge de RTVV

No hay comentarios:

Publicar un comentario